latinica  ћирилица
02/03/2016 |  16:06 | Autor: Agencije

VB: Od sljedeće godine razvod putem interneta

Britanci koji žele razvod braka više neće morati da idu u sudnicu i suočavaju se sa partnerom "oči u oči".
Razvod (Foto: Thinkstock) -
Razvod (Foto: Thinkstock)

Prema prijedlogu izmjena Porodičnog zakona te zemlje, od 2017. godine razvod će biti moguć putem interneta.

Rasprave, pregovaranja i sve ostalo što se mora obaviti kada se podnese zahtjev za razvod, od sada će Britanci obavljati putem laptopa ili mobilnog telefona. Parovi koji sporazumno budu željeli da se razvedu odgovoriće na niz pitanja o njihovom braku putem onlajn formulara. U njemu će se naći pitanja i o njihovoj imovini i o djeci.

U budućnosti neće biti ni papira niti će sudije morati da idu u sudnicu kako bi okončali proces razvoda. Međutim, već su se pojavili protivnici ove ideje koji tvrde da će ovakav način razvoda devalvirati brak.

- Brak je ozbiljan biznis. Razvod zahtijeva vrijeme, razmišljanje i razumijevanje, a ne nepromišljeno brzi način putem onlajn forme. Bilo bi pogrešno regulisati razvod poput postavljanja tvita. To treba učiniti ljudski i lično - rekao je Hari Benson iz Fondacije Brak.

S druge strane, pristalice i pokretači ovog prijedloga smatraju kako će se na ovaj način uštedjeti novac i vrijeme. Ipak, oni teži slučajevi moraće biti završeni na tradicionalni način na sudu.