latinica  ћирилица
01/03/2016 |  18:56 ⇒ 19:50 | Autor: B92

Koliko je scenario filma "Povratnik" istinit?

Ko je bio traper Hju Glas za čije tumačenje je Leonardo Dikaprio dobio svog prvog Oskara?
Hju Glas (Foto: twitter) -
Hju Glas (Foto: twitter)

O Hjuu Glasu, lovcu na dabrove, koji je bio inspiracija za film "Povratnik", ne zna se previše. Živeo je početkom 19. vijeka na američkom zapadu i on je zapravo manje poznata verzija slavnog vojnika, graničara i narodnog heroja Dejvija Kroketa. Ono što se o Glasu zna uglavnom su pretpostavke, piše Telegraf, a ono što je izvjesno je da je bio pismen, uprkos tome što je u istoriji Amerike ostavio vrlo malo traga.

Јedini sačuvani dokumenti su pisma koja je pisao roditeljima svog prijatelja trapera, nakon što je ovaj poginuo u borbi s indijanskim plemenom Arikara. Hju Glas se spominje i u izvještajima šefova njegovog poslodavaca u kojima su naveli da je Glas bio veoma vrijedan radnik, ali da je bio prgav i težak za saradnju.

Poznata je i priča o napadu medvjeda na Glasa, a to je ustvari jedino po čemu je ovaj lovac ostao upamćen. Ova priča je ubrzo postala urbana legenda. Zahvaljujući advokatu iz Portlanda ona se brzo preko medija proširila po cijeloj Americi.

DŽon T. Kolmen, profesor na Univerzitetu Notr Dam u Indijani, koji je dugo istraživao Glasov životni put, sumnja u istinitost priče. Muškarci su, kaže Kolmen, zbog života u okrutnoj prirodi postali otporniji i kršniji. On ističe da su za ljude baš to bili pravi Amerikanci, snažni i borbeni, za razliku od krhkih Evropljana.

Napad medvjeda, za kog nisu postojali svjedoci, dogodio se u ljeto 1823. godine, pet mjeseci nakon što se Glas pridružio lovcima na krzno u Јužnoj Dakoti. Priča kaže da je u blizini obale rijeke Misuri slučajno naletio na medvjedicu s mladima. Uplašena medvjedica je skočila na njega i nanijela mu teške povrede glave, vrata i nogu. Traperi su čuli Glasove pozive u pomoć, dotrčali i ubili razjarenu medvjedicu. Glasove povrede su bile toliko teške da niko nije mislio da će preživjeti.

Traperi su odlučili da ga ostave zajedno sa dvojicom kolega DŽonom Ficdžeraldom i najmlađim članom DŽimom Bridžerem kako bi bili uz njega do smrti i organizovali mu sahranu. Nakon dva dana bdenja nad Glasom, oni su se uplašili da su  ostali otišli već daleko, pa su odlučili da napuste Glasa i prepustiti ga sudbini. Iskopali su plitku rupu i smjetstili Glasa u nju. On se u jednom trenutku probudio i shvatio da su ga ostavili samog. S teškim ranama i nadljudskom snagom nakon šest nedjelja je uspio da dođe do najbližeg izvora vode.

Detalji ove priče opisani su u više navrata. Prvo se spominju u pjesmi "Pesma Hjua Glasa" DŽona Najharda iz 1915. godine, zatim u romanu "Gospodar grizli" Frederika Manfreda iz 1954, pa čak i u filmu  "Man“in the Wilderness" iz 1970. sa Ričardom Harisom u glavnoj ulozi.

Legenda kaže da je Glas tokom oporavka ubijao i jeo zmije, a kada se povratio iz delirijuma zatekao je grizlija kako mu liže rane. Navodno je prepješačio 320 kilometara da bi pronašao ljude koje su ga ostavili kako bi im se osvetio. U stvarnoj verziji priče se navodi da je Glas stvarno pronašao Fitzdžeralda i Bridžera, ali im se nije osvetio, već im je oprostio.

U filmu su malo zaoštrili priču, pa smo umjesto oproštaja ipak dobili krvavu osvetu, a taj detalj je scenaristima zadao najviše muke.

U svakom slučaju, priča iz filma "Povratnik" je bazirana na legendi, tako da nije moguće tačno utvrditi koliko je scenario blizak stvarnim događajima, ali kako je u pitanju umjetničko djelo, to i nije toliko važno.