latinica  ћирилица
29/02/2016 |  11:41 ⇒ 11:49 | Autor: Agencije

Rođendan slave svake četvrte godine!

Četiri miliona svjetske populacije ima privilegiju danas slaviti rođendan. U pravilu su to velika slavlja, jer suzdržavati se tri godine nije malo!
29. februar -
29. februar

Brojka je zanimljiva i matematičarima, koji su precizno izračunali kako je vjerovatnost da se neko rodi 29. februara 1:1000. E da tako tačnu informaciju posjeduju kladioničari, ne bi im bilo ravnih. Svi današnji slavljenici znaju povremeno podbosti prijatelje da su četverostruko mlađi od njih, jer ako im prijatelj ima 40, oni slave tek deseti rođendan!

U prošlosti je 29.februar mnogima bio ekvivalent petku 13. Tako su ga proglašavali nesretnim, izbjegavala su se vjenčanja, skupovi, sastanci. No neke su zemlje na taj datum uvele pogodnost za ljepši pol. Muškarci, naime, nisu smjeli odbiti žene koje bi ih zaprosile 29. februara. U suprotnom bi morali plaćati velike odštete. Nije šala, početkom 13. stoljeća škotski je parlament ozakonio običaj da 29. februar žene imaju pravo zaprositi muškarce. Taj se običaj proširio u Francuskoj i Švicarskoj. Tako i danas na britanskom otoku vlada običaj da djevojke koje se odluče na prošnju od muškaraca koji odbiju njihovu bračnu ponudu mogu tražiti poljubac, simboličnu novčanu nadoknadu i – par novih rukavica.

Јedan pedesetdvogodišnjak  kaže kako zbog svog datuma rođenja tačno zna koje su godine Olimpijske igre - u godini kada i on slavi rođendan!

Među slavnim osobama koje su rođene 29. februara ima glumaca, vjerskih poglavara, književnika. Među glumcima tu je hollivudski brk Dennis Farina, James Mitchell i Alex Rocco, a od vjerskih poglavara papa Pavao III, te carigradski patrijarh Bartolomej I. Na 29. februar rođen je i talijanski kompozitor Gioachino Rossini  te indijski premijer Morarji Desai.