latinica  ћирилица
27/02/2016 |  09:03 | Autor: Agencije

Šta nam misteriozne mađarske mumije mogu otkriti o kanceru? (VIDEO)

Mađarska mumija iz 18.vijeka trebalo bi da dokaže da genetske predispozicije za rak debelog crijeva nisu rezultat modernog načina života i ishrane, tvrde naučnici.
Mumija - Foto: flickr.com
MumijaFoto: flickr.com

Ako njihova teza bude potvrđena, to će dati sasvim drugačiji ugao gledanja na debatu o tome koliko prerađena hrana, neaktivnost i drugi faktori utiču na pojavu te bolesti.

Istraživači su započeli studiju nakon što je otkriveno da su neke od mađarskih mumija bolovale od tuberkuloze.

“Kolorektalni kancer je među najopasnijim bolestima modernog doba“, kaže Rina Rozin Arbersfeld sa Univerziteta u Tel Avivu, koja je učestvovala u istraživanju objavljenom u stručnom časopisu "Plos One".

“Željeli smo da otkrijemo da li su ljudi u prošlosti nosili APC mutaciju, koliko je bila prisutna i da li je riječ o istoj mutaciji kakvu poznajemo danas. Drugim riječima, željeli smo da saznamo da li je povećanje broja oboljelih od raka debelog crijeva posljedica promjene načina života čovjeka.“

Mutacija APC gena je vrlo učestala pojava i povezana je sa razvojem kolorektalnog karcinoma.

“Prema dosadašnjim saznanjima, genetska karakterizacija mutacije povezane sa kolorektalnim kancerom kod drevnih ostataka tijela još nije opisana u stručnoj literaturi“, stoji u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da je genetska predispozicija za kancer postojala i u preindustrijskoj eri.

“Gojaznost, fizička neaktivnost i ishrana bogata crvenim i prerađenim mesom, povećana konzumacija alkohola i pušenje na duge staze predstavljaju specifične faktore rizika za kolorektalni kancer. Međutim, oni su bili manje učestali, ili čak nepostojeći u preindustrijskoj Mađarskoj 18.vijeka. Za sada smo pronašli samo jednu mutaciju povezanu s kancerom kod mađarskih mumija, pa nam je potrebno mnogo više dokaza kako bismo došli do značajnijih zaključaka“, kaže Rozin Arbersfeld.