latinica  ћирилица
23/02/2016 |  20:49 | Autor: Jutarnji list

Najusamljenija napuštena šimpanza dočekuje goste zagrljajem (VIDEO)

Ponso, šimpanza stara 40 godina, ostavljena je na napuštenom ostrvu blizu Obale Slonovače prije više od 30 godina nakon što su naučnici na njoj prestali s medicinskim testiranjima.

Svi njegovi prijatelji su uginuli, uključujući i njegovu ženku i njihovo dvoje djece. On sada živi na malom ostrvu koje nema stabilan izvor hrane i vode. Ponso se oslanja na dobrotu stanovništva jednog sela, koji mu donosi banane i hljeb otkad je Ponso na njemu ostavljen da umre.

Iako je osjetio koliko ljudi mogu da budu surovi, nježna šimpanza dočekuje sve posjetioce otvorenih ruku. Nedavno ga je posjetila Estel Rabaland, direktorka Centra za očuvanje šimpanzi, a Ponsova sreća kada ju je vidio bila je neizmjerna.

Ponso je zdušno zagrlio, a čini se kao da se nasmijao kada je pružila ruke kako bi ga dodirnula. Šimpanza je uživala u pažnji koju je dobila od svojih ljudskih posjetilaca.

Nažalost, ova posjeta i ljudska dobrota samo dodatno naglašava problem s kojim se ova šimpanza bori.

Ponso nije jedina šimpanza koju je zadesila ovakva sudbina, on je samo jedan od više desetina majmuna koje je Centar za krv Njujorka ostavio na napuštenim ostrvima nakon što su prestali da ih koriste za medicinska testiranja. Centar ih je održavao na životu nekoliko godina, budući da ostrva sama po sebi nemaju izvor vode i hrane.

Sada će i taj vid pomoć prestati jer je Centar najavio da neće više da finansira pomoć napuštenim šimpanzama.