latinica  ћирилица
23/02/2016 |  18:50 | Autor: Nezavisne

Depresija roditelja može uticati na prehrambene navike djece

Predškolska djeca imaju veće izglede da dugotrajno budu izbirljiva po pitanju hrane i da odbijaju razne vrste namirnica ako su njihovi roditelji tokom trudnoće ili prvih godina njihovog života patili od tjeskobe ili depresije, pokazuje novo istraživanje provedeno u Holandiji.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

"Izbirljivost pri jelu stvarno može biti problem za porodicu", kaže voditeljka istraživanja Lisanne de Barse sa Univerzitetskog medicinskog centra Erasmus MC u Roterdamu.

Ranije se izbirljivost pri jelu povezivala s konstipacijom, problemima s težinom i problemima s ponašanjem, navode naučnici u časopisu "Archives of Disease in Childhood".

"Nije jasno šta utiče na izbirljivost pri jelu. Ono što smo znali jeste da postoji odnos između tjeskobe i depresije majki i izbirljivosti djece pri jelu“, kaže de Barse.

Ali, naučnici nisu znali dovodi li tjeskoba i depresija majki do izbirljivosti djece ili obratno.

Za potrebe istraživanja naučnici su koristili podatke o trudnicama iz Roterdama koje su djecu rodile između aprila 2002. i januara 2006.

Više od 4.700 majki i 4.100 očeva ispunilo je upitnike o tjeskobi i depresiji tokom trudnoće i prve tri godine života djeteta te o ponašanju djeteta za stolom u dobu od tri i četiri godine.

Do treće godine života oko 30 posto djece bilo je izbirljivo pri jelu, pokazalo je istraživanje.

Naučnici su utvrdili da su tjeskoba i depresija kod majke u vrijeme trudnoće i prve tri godine života djeteta povezane s većim rizikom za dugotrajnu izbirljivost djeteta.

Takođe, utvrdili su da povećani rizik za izbirljivost pri jelu nije uočena samo kod djece čiji su roditelji imali teže oblike tjeskobe nego i kod djece čiji su roditelji imali blaži stepen tjeskobe.

“Za ljekare je važno da uzmu u obzir da ulogu u razvoju izbirljivosti ne igraju samo teški oblici tjekobe i depresije kod roditelja", kaže de Barse.

Tjeskoba kod očeva u prvih nekoliko godina života djeteta takođe je bila povezana s izbirljivošću djece, utvrdili su naučnici.

De Barse podsjeća da je izbriljivost kod djece normalna faza razvoja koja vrhunac doseže u dobi od dvije godine i nakon toga opada. Ali, kod neke djece ta pojava opstaje.

"Što se roditelja tiče trebali bi se javiti doktoru zbog tjeskobe i depresije zbog toga što one mogu imati uticaja na njih i njihovu djecu", kaže de Barse.