latinica  ћирилица
19/02/2016 |  16:59 | Autor: klix.ba

Sklapanje najvećeg teleskopa na svijetu u minut i po (VIDEO)

Početkom februara osamnaesti segment glavnog ogledala teleskopa DŽejms Veb konačno je instaliran, a NASA je nedavno objavila tajmleps video u kom je prikazan ovaj cjelokupni proces.
Najveći teleskop na svijetu - Foto: Screenshot/YouTube
Najveći teleskop na svijetuFoto: Screenshot/YouTube

Da bi ovaj fascinantni video tehnološkog procesa nastao, fotograf Kris Gan i producent Majkl Mekler fotografisali su proces svakih 30 sekundi tokom 83 dana rada, između 11.novembra 2015. i 1.februara 2016.

Šestougaoni segmenti prečnika od oko 130 centimetara pojedinačno teže blizu 40 kilograma. Јednom kada se nađu u orbiti, segmenti će zajedno raditi kao jedinstveno ogledalo prečnika 6,5 metara.

Ipak, najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će služiti kao "čuvar" instrumenata uz dodatnu zaštitu od solarne radijacije.

Uskoro će početi instalacija drugih optičkih komponenti, ali i testiranja koja bi osigurala sigurno lansiranje koje je zakazano za 2018.godinu.

Јednom kada se nađe u orbiti, DŽejms Veb će zamijeniti teleskop Habl. Njegova snaga će se ogledati u tome što će moći da posmatra ekstremno udaljene objekte u svemiru, formiranje galaksija, prve zvijezde, kao i atmosfere egzoplaneta u potrazi za eventualnim životom.

DŽejms Veb je zajednički projekat NASA, Evropske svemirske agencije (ESA) i Kanadske svemirske agencije.