latinica  ћирилица
18/02/2016 |  12:23 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Sauna na točkovima hit u Budimpešti (VIDEO)

Slika polugolih mušakrca i žena koji paradiraju i nije baš svakodneveni prizor u Budimpešti . Riječ je o ljubiteljima saune, i to pokretne. Izgrađena je u zadnjem dijelu starog kombija, i omogućava klijentima da uživaju u ljepoti grada, i to u zdravom, od toksina pročišćenom tijelu.
Pokretna sauna u Budimpešti (Foto: valyo.hu) -
Pokretna sauna u Budimpešti (Foto: valyo.hu)

U Budimpešti, postoji kultura korišćenja saune. Njen vlasnik, Mikloš Tomor, ističe da je na ovaj način želio da promijeni svakodnevnu rutinu. Upotreba ove saune, kaže, omogućava stanovnicima i turistima pogled na grad iz drugačije perspektive.

Temperatura u sauni je 90 stepeni Celzijusa, a u njoj se može relaksirati do šest ljudi. Ima peć na drva i dio za presvlačenje. Za 90 minuta boravka potrebno je platiti 32 evra. Za hrabre je, na trotoaru, postavljen i tuš sa hladnom vodom.

Korisnici saune kažu da je ona izuzetno zdrava. Kažu, idealna je i za druženje i za opuštanje jer uz pivo i razgovor uživaju u ovoj nesvakidašnjoj mogućnosti da grad vide i iz ove perspektive.

Pokretna sauna bila je postavljena na raznim lokacijama uz obalu Dunava. Međutim, najomiljenije mjesto za klijente pokazao se vidikovac na brdu Gelert, pored Citadele iz 19. vijeka, koju su podigli Habsburgovci.


"Svima se najviše dopada ovaj vidikovac. Pogled je zaista impresivan. Pošto je sauna na točkovima, možemo da je stanemo gdje god klijenti žele, a to je najčešće ovdje . Mi smo srećni što je sauna postala hit, a klijenti su zadovoljni uslugom. Svi nas fotografišu i brzo se odlučuju da rezervišu termin u sauni", kaže Mikloš.