latinica  ћирилица
17/02/2016 |  11:47 ⇒ 11:59 | Autor: klix.ba

Prva balerina sa hidžabom: : Stephanie Kurlow želi zbližiti svijet

Tinejdžerka Stephanie Kurlow želi postati prva svjetska balerina sa hidžabom, a to će joj biti omogućeno zahvaljujući stipendiji kompanije Björn Borg.
Stefani Kurlov - Foto: Getty Images
Stefani KurlovFoto: Getty Images


Björn Borg. je proizvođač sportske opreme i odjeće koji je dobio ime po poznatom švedskom teniseru. Kompanija je, inspirisana pozitivnom pričom 14-godišnjakinje, odlučila pružiti priliku Australki koja svojim primjerom želi zbližiti svijet.

Mlada balerina je prelaskom na islam naišla na prepreku zbog nemogućnosti ispunjenja sna – ples uz nošenje adekvatne marame. Ona se uprkos tome odlučila da pokuša postati profesionalna plesačica, a kako bi riješila svoj čisto tehnički problem (novac) zatražila je pomoć. Zahvaljujući sakupljenim sredstvima putem interneta i partnerstvu sa Björn Borg, ona je dobila priliku da uđe u istoriju.

"Želim pozitivno uticati na ujedinjenje svijeta tako što ću postati prva balerina koja nosi hidžab. Tako želim biti inspiracija drugim ljudima kako bi vjerovali u sebe i tragali za svojim snovima", rekla je Kurlow koja je na islam prešla kada je imala osam godina.

Ona je dodala kako želi spojiti ljude bez obzira na religiju ili boju kože te kako želi živjeti u svijetu u kojem je prihvatanje drugačijeg najnormalnija stvar.