latinica  ћирилица
10/02/2016 |  14:52 | Autor: B92

Srbija: Dermatolozi za potpunu zabranu solarijuma

Dermatolozi Srbije zalažu se za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mlađe od 18 godina imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog ljekarskog društva.
Solarijum (ilustracija) -
Solarijum (ilustracija)

- Poslije 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže - navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske unije.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Јovanović Batut" zabilježen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, prije svega kod ženskog pola.

- Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svijetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma - navodi se u saopštenju udruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolijevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih djevojaka, koje su počele da koriste solarijum od 16. godine.