latinica  ћирилица
09/02/2016 |  20:56 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

Prevencija: 10 razloga zašto treba da pijete limunadu svaki dan

Iako je limunada odličan osvježavajući ljetnji napitak, limun koristimo i tokom zime, jer je bogat vitaminima, naročito vitaminom C, zbog čega je odličan u borbi i prevenciji prehlade. Pored toga, ova namirnica ima brojne zdravstvene dobrobiti za ljudski organizam.
Limunada - Foto: vijesti.me
LimunadaFoto: vijesti.me


U limunu se nalazi bogata riznica vitamina C, A, B1, B6, kalijuma, pektina, folne kiseline, kalcijuma, fosfora, mangana.

Evo koje zdravstvene tegobe možete ublažti ako češće konzumirate limunadu:

1. Čisti toksine iz tijela

Mlaka voda s limunom savršen je napitak za "dobro jutro", jer pomaže probavnom sistemu da lakše ukloni toksine iz tijela, sprečavajući opstipaciju i dijareju. Limunada će naime povećati učestalost mokrenja, zbog čega će se toksini manje zadržavati u tijelu, a vaš mokraćni sastav će ostati zdrav.

Čaša soka od limuna sadrži manje od 25 kalorija, a bogat je izvor hranljivih materija poput kalcijuma, kalijuma, vitamina C i vlakana pektina. Takođe, ima ljekovita i antibakterijska svojstva i sadrži tragove gvožđa i vitamina A.

2. Mršavljenje

Topla voda pomiješana sa limunovim sokom ne vodi ka topljenju masnih naslaga, kao što mnogi vjeruju. Međutim, voda za piće, pomiješana sa kapima limuna, pomaže da vaš metabolizam brže radi. Limun podstiče hidrataciju, a to je vrlo važno za organizam i pomaže vam da se oslobodite viška kilograma.

3. Problemi sa probavom

Pektin u limunu je vrlo koristan za zdravlje debelog crijeva. Kako biste poboljšali rad crijeva, pomiješajte kašičicu soka limuna, čašu vode i kašičicu meda. Ova moćna mješavina će vas osloboditi neprijatnih simptoma zatvora.

Limunada vam može pomoći i ukoliko imate osjetljiv stomak. Poboljšajte rad želuca i crijeva nakon obilnog ili teškog obroka pomoću limuna. Pomiješajte sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone i rastvorite u čaši vode.

Limunada sprečava nadimanje i djeluje kao diuretik. Međutim, ako je nadimanje stomaka dugoročno, tijelo vam šalje signal da svoje navike morate da mijenjate, jer limunada nije dovoljna.

4. Јača jetru

Limunov sok pruža energiju jetrenim enzimima i stvara žuč koja je neophodna za probavu. Takođe, limun pomaže u održavanju ravnoteže nivoa kalcijuma i kiseonika u jetri i na taj način sprečava žgaravicu i zatvor.

5. Kamenje u bubrezima

S obzirom na to da se u limunu nalazi 8% citratne kiseline koja pozitivno utiče na rad bubrega i sprečava nastanak kamena, preporučuje se da u toku dana popijete pola šolje limunovog soka rastvorene u sedam čaša vode.

Ukoliko vam je čista limunada jaka za stomak i želudac, ili pak prosto ne volite kisele napitke, možete je zasladiti medom.

6. Reguliše pH vrijednosti

Ukoliko svakodnevno pijete vodu s limunom smanjićete ukupnu kiselost u organizmu. Bez obzira što limun sadrži limunsku kiselinu, on ustvari ima alkalno djelovanje, te smanjuje nivo kiselosti u tijelu.

7. Јača kosti i zglobove

Limunadom možete ublažiti i simptome artritisa, bolove i ukočenost u zglobovima. Iscijedite pola limuna u čašu vode i pijte prije doručka. Takođe, pijte limunadu prije ručka, večere i odlaska na spavanje.

8. Upala grla

Citratna kiselina i vitamin C u limunu imaju antibakterijska dejstva i mogu pomoći i kod upale grla. Pored toga, limun jača i imunitet i pomaže organizmu da sa izbori s virusima i bakterijama. Ukoliko vas muče bolovi u grlu, iscijedite limun u čaši tople vode i dobro promiješajte. Ovom zdravom mješavinom ispirajte grlo nekoliko puta na dan. Topla limunada, takođe, može da pročisti disajne puteve i da olakša simptome astme i alergija. Čaj sa dodatkom limuna i meda učiniće "čuda" za vaše grlo i disajne organe.

9. Čista i zategnuta koža

Limunada pomaže kod čišćenja toksina iz krvi, a usljed čega i vaša koža će izgledati lijepo, zdravo, odmorno i svježe, a spriječiće i nastanak bora i akni.

10. Pojačava koncentraciju

Dovoljno je da pomirišete limunovo ulje i da vam se poveća koncentracija i budnost. Za bolju koncentraciju pomiješajte limunov sok s malo vode i prokuvajte je prije konzumiranja.