latinica  ћирилица
09/02/2016 |  17:36 | Autor: SRNA

Savčić: Presuda Lipovcu nije srazmjerna kaznama Srba

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da presuda Suda BiH kojom je Damir Lipovac osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Derventi nije srazmjerna kaznama koje se izriču većem broju Srba.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

"Iz krivičnog djela koje se pripisuje Lipovcu vidi se namjera tužioca da bude blaže osuđen", rekao je Savčić Srni.

Kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina u BiH, Savčić je rekao da se u posljednje vrijeme vrši prikrivena diskriminacina na nacionalnoj osnovi.

"Srbi se optužuju za krivična djela protiv čovječnosti i sudi im se prema Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine koji predviđa maksimalnu kaznu zatvora do 45 godina, dok se sva ostala krivična djela ratnog zločina sude prema Krivičnom zakonu bivše SFRЈ kojim je predviđena maksimalna kazna zatvora do 15 godina", pojasnio je Savčić.

On je rekao da Srbi u praksi imaju osnova i razloga da sumnjaju u pristrasnost Tužilaštva BiH prilikom kvalifikacije krivičnog dijela, te u pristrasnost Suda BiH prilikom donošenja presude.

Savčić kaže da bi za eksperiment trebalo uvesti praksu da Tužilaštvo i Sud BiH podižu optužnice i sude licima za ratne zločine ne znajući njihova imena i prezimena.

"U tom slučaju bilo bi veoma interesantno kakve bi bile optužnice i presude", zaključio je Savčić.

Sud BiH osudio je Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja srpskih civila na području Dervente.

Prema presudi, Lipovac je kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u Derventi i komandant logora formiranog u osnovnoj školi u Poljarima, u prvoj polovini juna 1992. godine ubio dvojicu zatvorenika.