latinica  ћирилица
09/02/2016 |  17:12 | Autor: SRNA

Kojić: Presuda Lipovcu ne odgovara težini krivičnog djela

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da presuda Suda BiH kojom je Damir Lipovac osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Derventi ne odgovara težini počinjenog krivičnog djela.
Milorad Kojić - Foto: SRNA
Milorad KojićFoto: SRNA

"Posebno je zabrinjavajuće da se komandni kadar Hrvata i Bošnjaka, za razliku od Srba, ne procesuira", rekao je Kojić.

Kojić je pomenuo da su u jednom slučaju optuženi kuvar i stražar, dok se komandant logora pojavljuje kao svjedok, ističući da su to apsurdi koji su više nego prisutni u pravosuđu BiH, a što ne bi smjelo da se dozvoli.

"Svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju, te da Sud BiH primjenjuje iste aršine prilikom izricanja kazni, a ne da se kao i u slučaju `Lipovac` izriču minimalne kazne zatvora, dok se Srbima za ista krivična đela izriču maksimalne zatvorske kazne", ocijenio je Kojić.

On je naveo da je problematična i sama kvalifikacija krivičnog djela, jer se Srbi najvećim dijelom osuđuju za zločin protiv čovječnosti gđe su predviđene dugotrajne kazne zatvora prema Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine, dok se Bošnjaci i Hrvati procesuiraju za zločine protiv civilnog stanovništva gđe su predviđene minimalne kazne zatvora prema Krivičnom zakonu bivše SFRЈ.

"Ovdje je prisutna diskriminacija jer se pokušava prikriti stvarna razmjera zločina i onoga što se dogodilo", zaključio je Kojić.

Sud BiH osudio je Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja srpskih civila na području Dervente.

Prema presudi, Lipovac je kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u Derventi i komandant logora formiranog u Osnovnoj školi u Poljarima, u prvoj polovini juna 1992. godine ubio dvojicu zatvorenika.