latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:41 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

UO ЈRTS BiH: Što prije usvojiti novi model naplate RTV takse (VIDEO)

Na sjednici Odbora sistema ЈRTS BiH, koja je održana u Sarajevu, istaknuto je da se tri javna servisa nalaze u nezavidnoj finansijskoj situaciji i da ih djelimično ohrabruje Odluka o produženju naplate RTV takse putem telekom operatera do 30. juna ove godine.
Predajnik RTRS-a - Foto: RTRS
Predajnik RTRS-aFoto: RTRS

Јedinstven je stav da je rok o produženju naplate RTV takse ovim putem kratak zbog čega se novi model mora što hitnije predložiti nadležnim službama na razmatranje i primjenu.

RTRS je pripremio prijedlog novog modela, po uzoru na neke evropske zemlje gdje se obaveza plaćanja takse klasifikuje kao vrsta poreza.

Generalni direktori RTRS-a, BHRT-a i FTV-a su na današnjoj sjednici Odbora sistema, po pitanju registracije mrežnog operatera, a prema zaključku Savjeta ministara BiH, dali prijedlog da se formira Konzorcij tri javna servisa, koji bi nastupio kao mrežni operater.

Direktori javnih RTV servisa su pozdravili i inicijativu Vlade FBiH o izmjeni Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH kako bi se eventualno uveo treći model naplate RTV takse, a koju bi plaćali korisnici dozvola za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i usluga radija.