latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:08 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Vlada RS ove godine obezbijedila 140 miliona KM za agrarni budžet (VIDEO)

U ovoj godini Vlada Srpske napraviće novi iskorak u agrarnom sektoru obezbijedivši je 140 miliona maraka za podršku tekućoj proizvodnji i kapitalnim investicijama. Ako se ovom iznosu doda još 40 miliona planiranih za oblast vodoprivrede koja je podrška agraru s aspekta zaštite poljoprivrednih površina i objekata i navodnjavanje parcela, onda se s pravom može očekivati povećanje obima proizvodnje u biljnom i stočarskom sektoru Srpske.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Od 140 miliona maraka, 60 miliona će biti plasirano u okviru agrarnog budžeta, 60 posredstvom IRB-a, a 20 miliona za implementaciju projekata u oblasti agrarne proizvodnje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić istakao je da će najvećim dijelom ta sredstva biti usmjerena u podršku tekućoj proizvodnji, a značajnim dijelom u kapitalna ulaganja što će značiti povećanje društvenog proizvoda u ukupnom BDP RS.

Bez podrške resornog ministarstva, proizvodnja bi teško opstala, tvrde poljoprivrednici.

Rade Јovičević, potpredsjednik Udruženja povrtara RS kaže da kada su u pitanju kapitalna ulaganja, ko god misli nešto ozbiljno uraditi ne može ako nema podrške ministarstva poljoprivrede. To su, kaže, ozbiljne cifre kada su u pitanju zalivni sistemi, hladnjače i kupovina opreme.

Zahvaljujući podršci za proizvodnju i kapitalna ulaganja, Mladen Lazić iz Bijeljine je izrastao u jednog od najvećih povrtara u BiH.

"Podsticaj je bio 40 odsto na investiciona sredstva. To me podstaklo i na kupovinu zemlje jer su tada davali 2.000 KM po kupljenom hektaru", kaže Lazić.

I u ovoj godini dominiraće podrška za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za finalizaciju sirovine, rasplodnog materijala, aktivnosti na razvoju sorti i zaštite u biljnoj proizvodnji kao i navodnjavanje oranica.