latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:01 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Novi put duž rijeke Tare spajaće Srpsku i Crnu Goru (VIDEO)

Od 15. aprila počinje probijanje trase makadamskog puta na desnoj obali Tare, na području opštine Foča što će olakšati kretanje ljubiteljima raftinga i ostalim turistima, koji su do sada za spust čamcima ovom rijekom morali da prelaze međudržavnu granicu sa Crnom Gorom. Uređenjem putne komunikacije biće riješeni brojni problemi koji su otežavali normalno kretanje turistima i njihovim domaćinima.
Novi put duž rijeke Tare - Foto: RTRS
Novi put duž rijeke TareFoto: RTRS

U ljetnjoj turističkoj sezoni na prelazak granice sa Crnom Gorom čekalo se i po nekoliko časova. Rješavanje prelaska granice godinama je ostajalo u pokušaju. Uređenje starog karavanskog puta na desnoj obali rijeke Tare nagovještaj je boljih uslova.

"Novi put će nam u mnogome olakšati rad na terenu jer smo imali neviđene probleme prilikom prelaska granice na crnogorsku stranu, Takođe put će omogućiti pojačanu kontrolu svih koji idu na Taru", rekao je Miroslav Davidović predsjednik Udruženja rafting klubova "Tara-Drina" Foča.

Rafteri su 2007. godine inicirali proširenje i uređenje puta u dužini od 18 kilometara. Od oktobra će biti otvorena mogućnost rješavanja problema uključivanja mehanizacije Oružanih snaga BiH u ovaj posao,koja je verifikovana sporazumom Ministarstva odbrane i Opštine Foča.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča, ističe da je opština iz budžeta za ovu godinu planirala da izdvoji 200.000 maraka što će, kako je istakao, biti dovoljno za plaćanje goriva i svih troškova koji su planirani, a put će kako je izračunato, koštati milion i po maraka.

Ovaj značajan projekat podržaće i ministarstva trgovine i turizma i saobraćaja i veza Republike Srpske, kao i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.