latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:22 ⇒ 15:33 | Autor: SRNA

Tadić: Krivični i Zakon o Ustavnom sudu skinuti u skladu sa procedurom

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je novinarima u Sarajevu da su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, skinuti sa današnje sjednice Doma naroda u skladu sa poslovničkim procedurama u parlamentu BiH.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Prema procedurama u Parlamentarnoj skupštini BiH po redu stvari i odnosima između Predstavničkog i Doma naroda pitanje o radu prema određenim materijalima uređena su tako da kada Predstavnički dom, koji i u pravilu prvi razmatra pitanja preuzme neko pitanje, onda Dom naroda nastavlja u sljedećoj fazi tog postupka istu tu fazu koja je bila u Predstavničkom domu", pojasnio je Tadić.

To znači da bi, naveo je on, oba pomenuta zakona koji se nalaze pred Predstavničkim domom trebalo da dobiju neki epilog pred tim domom da bi mi u Domu naroda mogli da postupamo prema njima.

Prema njegovim riječima, ako u prvom čitanju ti zakoni budu usvojeni u Predstavničkom domu onda Dom naroda nastavlja dalje da radi u prvom čitanju, a ako ti zakoni ne budu usvojeni u Predstavničkom domu, onda se radi o tome da Dom naroda nema proslijeđen materijal koji je obrađen u Predstavničkom domu, što govori da je riječ o proceduralnom pitanju.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je 5. februara da su prijedlozi ovih zakona čiji su predlagači delegati iz Kluba srpskog naroda, usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.