latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:36 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

MSURS- Petu deceniju baza mladim stvaraocima

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske danas, 45 godina od osnivanja, nastavlja kontinuirani razvoj i izgradnju savremene scene, kao i komunikaciju s mladim umjetnicima, rekla je kustos Muzeja Žana Vukičević.
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej savremene umjetnosti Republike SrpskeFoto: RTRS

Muzej savremene umjetnosti je baza okupljanja svim mladim umjetnicima i stvaraocima, svjesnim savremene teorije umjetnosti, koja govori izvan okvira ovog prostora i teži nekim savremenim tokovima prepoznatljivim svuda u svijetu, naglasila je Žana Vukičević.

- Najveći izazov za kustose i istoričare umjetnosti u Muzeju je da idu u korak sa vremenom, da prate najaktuelnije pojave, da na najkvalitetniji način to što nastaje kao umjetnost danas na ovom prostoru objasne kroz jedan teorijski pogled i povežu kroz aktuelne tokove teorije umjetnosti - rekla je Vukičevićeva.

Povodom obilježavanja 45 godina postojanja Muzeja savremene umjetnosti, prvobitne Umjetničke galerije, sutra će u 19.00 časova biti otvorena izložba "Contemporary Thesaurus" koja se bavi savremenom scenom našeg prostora.

- Izložba donosi novi presjek aktuelnih i najznačajnijih pojava na savremenoj sceni i kroz nju na neki način zaokružujemo ono što je ova institucija radila svih ovih godina, a to je da smo bili direktna veza sa prostorom gdje se nalazima i umjetnošću koja tu nastaje - objasnila je kustos.

Prema njenim riječima, Muzej je odlučio da izložbom predstavi umjetnike koji su ključni činioci domaće scene, od kojih su neki internacionalno afirmisani, a neki su tek pristigli sa Akademije umjetnosti u Banjaluci i pokazuju ambiciozan umjetnički koncept.

Izložbom su obuhvaćena djela deset autora - Igora Bošnjaka, Ninoslava Kovačevića, Nikole Kekerovića, Mladena Miljanovića, Radenka Milaka, Borjane Mrđe, Mile Panić, Selme Selman, Saše Tatića i grupe "Tač.ka".

- Kuriozitet na izložbi je da smo priču o savremenoj sceni na nov način povezali sa umjetnošću koja postoji godinama na dohvat ruke svim sugrađanima. Riječ je o crtežima u unutrašnjasti spomenika palim krajiškim junacima na Banj brdu, umjetničkoj cjelini koja je godinama izložena propadanju - navela je Vukičevićeva.

Povodom godišnjice MSU biće promovisana i nova internet stranica, koja predstavlja kvalitetnu bazu podataka, arhivu svih muzejskih aktivnosti posljednjih godina, na kojoj će biti dostupni edukativni programi, izdavaštvo Muzeja, sve o izložbama i slično.