latinica  ћирилица
09/02/2016 |  13:17 ⇒ 13:34 | Autor: Večernje novosti

Mamić odstupio sa čela Dinama

Poslije višemjesečne sage u vezi sa pronevjerom novca iz Dinama, čelnik zagrebačkog kluba Zdravko Mamić podnio je ostavku.
Zdravko Mamić (Foto: novilist.hr/N. Reberšak) -
Zdravko Mamić (Foto: novilist.hr/N. Reberšak)

Počinje nova era zagrebačkog Dinama... Ili, ipak, ne? Dosadašnji prvi čovjek "modrih" Zdravko Mamić podnio je ostavku na funkciju izvršnog predsjednika, ali će ostati na raspolaganju novim rukovodiocima kao savjetnik kluba.

Hrvatski USKOK vodi istragu protiv Mamića, koji je dva puta bio u pritvoru, a blokirani su mu svi računi, kao i njegovom sinu Mariju. U međuvremenu podignuta je i treća optužnica protiv Mamića i njegovig saradnika zbog sumnje da su oštetitli Dinamo za više miliona evra.

"Od danas više nisam izvršni predsjednik GNK Dinamo. Želim da Dinamo u koji sam se ja zaklinjao toliki niz godina može ići nesmetano u budućnost. Od danas sam savjetnik kluba. Ako će nekome nešto biti potrebno, ja stojim na raspolaganju. Morate znati da je 2000. godine Dinamo bio fudbalski klub samo po imenu - rekao je Mamić.

Rekao je da je sa Mirkom Barišićem "spasao Dinamo potonuća jer je u to vrijeme imao više od 100 sudskih tužbi".

"Da nije bilo mene i Barišića ne bi nikada bilo niti Dinama. Nakon "lige za bedaka" ja sam rekao dosta. Najavio sam dominaciju sljedećih deset godina i gle čuda, to se dogodilo. Napravili smo najorganizovaniju školu u Evropi, igramo Evropu svake godine, ali i reprezentacija zbog Dinama širi slavu hrvatskog fudbala", dodao je Mamić.

Vladajuća hrvatska stranka MOST pokrenula je incijativu o Zakonu u sportu gdje se ističe da "sport ne smije biti u funkciji dvostrukih interesa pojedinaca i grupa, te da neće dozvoliti da ga privatizuju osobe koje su sinonim za skandale i nezakonitosti", što se indirektno odnosi na Mamiće.

"Mi smo bili podložni kontroli i provjerama kao što niko u istoriji nije. Mi smo svakog mjeseca imali poresku kontrolu i sve je uvijek bilo pozitivno. Kako to da sad nije u redu? Tu je politika 2009. godine odlučila da uništi Dinamo ili da uništi porodicu Mamić. Ministar sporta Željko Јovanović i bivši predsjednik Ivo Јosipović prednjačili su u tome posljednjih šest godina. Јa sam vlastitim novcem spasao klub!", istakao je Mamić.