latinica  ћирилица
09/02/2016 |  09:20 ⇒ 09:28 | Autor: TANЈUG

Barbika u hidžabu hit na Instagramu

Najpoznatija lutka na svijetu, Barbika, doživjela je još jednu transformaciju koja je privukla pažnju svjetskih medija - obukla je hidžab.
Barbika u hidžabu postala hit na Instagramu (Foto: Ikhlasul Amal`/Flickr.com) -
Barbika u hidžabu postala hit na Instagramu (Foto: Ikhlasul Amal`/Flickr.com)

Britanski farmakolog porijeklom iz Nigerije Hanifa Adam počela je prije nekoliko nedjelja da na Instagramu postavlja slike Barbike obučene u hidžab, koju je umjesto "Barbi" nazvala "Hidžarbi".

Gotovo istovremeno je proizvođač te lutke, "Matel", pustio u prodaju Barbike različitih rasa i građe tijela, pa se lutka koja je do tada bila mršava bjelkinja sada nudi u verziji visoke, niske i punije lutke, a razlikuje se i po rasi.

Hidžarbi je, za razliku od obične Barbike koju viđamo u oskudnoj odjeći, pokrivena šarenim maramama i haljinama do poda. Hanifa Adam navodi da je inspiraciju da otvori nalog na Instagramu i stavlja slike Barbike u hidžabu našla na toj društvenoj mreži, na nalogu "Barbi stajl".

- Pomislila sam kako nikad nisam vidjela Barbiku obučenu u hidžab, pa sam odlučila da otvorim nalog na Instagramu i obučem Barbiku u odjeću koju sam joj sama sašila. Mislim da je veoma važno da lutka bude obučena onako kako se ja oblačim - rekla je Adam (24), koja je nedavno diplomirala farmakologiju. Ona je Hidžarbi opisala kao "skromnu lutku", koja djevojčicama muslimanske vjere predstavlja uzor sa kojim mogu da se poistovijete.