latinica  ћирилица
09/02/2016 |  08:38 ⇒ 11:22 | Autor: novosti.rs

Prehlada može da pokrene upalu

Urinarne infekcije češće su tokom zimskih mjeseci, upozoravaju stručnjaci
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Žene češće nego muškarci imaju probleme s upalom mokraćnih puteva zbog karakteristične anatomske građe.

Urinokulturu treba uraditi uvijek kada se sumnja da se infekcija proširila na bubreg, kod pacijentkinja koje nisu dobro reagovale na terapiju, i kod trudnica.

Urinarne infekcije su češće tokom zimskih mjeseci, a stručnjaci upozoravaju da bi naročito trebalo da se pripaze osobe koje su sklone ovim tegobama. Čak i obična prehlada kod njih može da budu okidač da se bolest ponovo javi.

Žene češće nego muškarci imaju probleme s upalom mokraćnih puteva zbog karakteristične anatomske građe - kratka i široka mokraćna cijev, blizina vagine i analnog otvora. Procjenjuje se da u toku godine 10 odsto žena ima simptome urinarne infekcije, a najčešći uzročnici su bakterije, ešerihija koli, koja se otkrije u 70-95 odsto slučajeva, rjeđe proteus mirabilis ili klebsijela.

- Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a od tegoba uglavnom je prisutno bolno, učestalo i hitno mokrenje, bolovi iza preponske kosti, ponekad i prisustvo krvi u mokraći i neprijatan miris urina - kaže major dr Aleksandar Spasić, urolog Vojnomedicinske akademije.

- Akutna upala mokraćne bešike nije praćena povišenom tjelesnom temperaturom, ukoliko infekcijom nije zahvaćeno tkivo bubrega. Drugi mogući razlozi tegoba su vaginitis ili upala vagine, seksualno transmisive infekcije (hlamidija, ureaplazma, mikoplazma) i oboljenja mokraćne cijevi.

Kod nekomplikovanih urinarnih infekcija antibiotska terapija treba da traje tri dana. Mlađim pacijentkinjama sa funkcionalno i strukturno normalnim urinarnim sistemom, kod kojih se infekcije češće javaljaju u toku jedne godine, treba uraditi urinokulturu, dubinsko snimanje bubrega i ultrazvukom odrediti količinu urina koja zaostaje nakon izmokravanja. Od pomoći je i cistoskopija, pregled mokraćne bešike optičkim instrumentom, kako bi se isključila neka druga urološka bolest.

- Infekcije mokraćnih puteva u nekim slučajevima može da bude nadogradnja na neki od tumorskih procesa u urogenitalnom traktu, posljedica kalkuloze ili kamenja, anomalija u građi i one su komplikovanije za rješavanje - ističe dr Spasić. Takođe, i osobe sa šećernom bolešću i na imunosupresivnoj terapiji su sklonije ovim tegobama.

Doktor Spasić napominje da se osim terapijskih doza, pacijentkinjama sa učestalim upalama mokraćnih puteva propisuju profilaktičke, male doze antibiotika u trajanju od jednog do više mjeseci.

- One zahtijevaju češće kontrole, ali i promjenu nekih životnih navika kao i neantimikrobnu profilaksu nadoknade hormona kod atrofičnog vaginitisa ili imunoprofilaksu različitim preparatima koji povećavaju imunitet sluznice mokraćne bešike. Na raspolaganju su i vakcine koje se izrađuju za svaku pacijentkinju ponaosob - objašnjava dr Spasić. Upotrebom probiotika, čajeva ili gotovih preparata (kapsula) od brusnice, tradicionalnih biljnih mješavina od uve, peršuna i povećanim unosom tečnosti mehaničkim putem se smanjuje broj uzročnika infekcije.