latinica  ћирилица
06/02/2016 |  09:08 | Autor: SRNA

U FBiH nema epidemije svinjskog gripa

Rukovdilac Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Željko Ler izjavio je da se u ovom trenutku ne može govoriti o epidemiji virusa AH1N1, poznatijeg kao svinjska gripa.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

"Sezona gripa se prati od 40. sedmice 2015. godine do 20. sedmice tekuće godine. Nalazimo se u sredini sezonskog javljanja gripa i pratimo stanje na terenu na osnovu redovnih sedmičnih izvještaja", rekao je Ler.

On kaže da, prema dosadašnjim podacima, pojava gripa ne prelazi višegodišnje prosjeke, a broj prijavljenih slučajeva je skoro dvostruko niži nego u istom periodu prošle godine.

"Sigurno da ima gripa, što potvrđuje i nekoliko hospitalizovanih pacijenata na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu kod kojih je bolest potvrđena i koji su zadržani na liječenju zbog komplikacija gripa", rekao je Ler.

On je napomenuo da je kod jednog od ovih pacijenata bolest imala smrtonosan ishod, dok je drugi smrtni slučaj izazvan virusom AH1N1 zabilježen u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

S obzirom na dosadašnji trend obolijevanja, Ler ne predviđa pojavu gripa u ekstenzivnom epidemijskom obliku u sezoni 2015/2016. godina.

Govoreći o mjerama zaštite, Ler je savjetovao vakcinaciju protiv gripa vakcinom koju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija i koja sadrži aktuelne tipove uzročnika gripe, među njima i tip AH1N1.

"Iako je vakcinacija počela u novembru prošle godine, još nije kasno za ovaj vid zaštite", rekao je Ler.

Osim vakcinacije, Ler savjetuje izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima u prisustvu većeg broja ljudi i kontakt sa oboljelim, provjetravanje prostorija u kojima se boravi, kretanje na svježem vazduhu, te kaloričnu ishranu i unošenje vitamina kako bi se ojačao imunitet.