latinica  ћирилица
04/02/2016 |  21:57 | Autor: SRNA

Održano predavanje o prevenciji malignih oboljenja

Međunarodnog dana borbe protiv malignih bolesti, večeras je u Novom Gradu, u organizaciji opštine i Doma zdravlja, održano predavanje o prevenciji i ranom otkrivnju ovih bolesti.

Doktor Aleksandra Grujić rekla je da su procjene Svjetske zdravstvene organizacije bile da će u periodu 2005. do 2015. u svijetu od karcinoma oboljeti 24 miliona ljudi.

"Prema podacima SZO, svake godine u svijetu se dijagnostikuje karcinom kod više od 12 miliona ljudi, a umre ih 7,6 miliona", dodala je ona.

Prema njenim riječima, u svijetu i kod nas glavni uzrok smrtnosti su kardiovaskularna oboljenja, a odmah iza njih karcinomi.

Grujićeva kaže da su uzroci pojave karcinoma najčešće povećan indeks tjelesne mase, nedovoljna fizička aktivnost, nezdrava ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola, stres i genetska predispozicija.

Ona je precizirala da su na našem području najčešći karcinomi dojke, pluća, prostate, debelog crijeva i grlića materice.

Doktor Miloš Grujić naglasio je značaj ranog otkrivanja oboljenja koji je preduslov za kvalitetno liječenje.

"Prevencija je najznačajnija i predstavlja saradnju liječnika i pacijenata", kaže on.

Grujić je apelovao da žene obavljaju redovne kontrole kod ginekologa i samopreglede dojke.

On je naveo da je u svijetu, zahvaljujući redovnim posjetama ljekarima, karcinom grlića materice sveden na jedan odsto, što kod nas nije slučaj jer je kod žena, uz karciom dojke, najčešći.

Kod muškaraca se najčešće javlja karcinom prostate i debelog crijeva za šta su takođe preporučeni preventivni pregledi i testovi.

U Novom Gradu su prošle godine evidentirana 292 pacijenta oboljela od malignih bolesti.