latinica  ћирилица
03/02/2016 |  12:36 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Zemlja nastala u kataklizmičnom sudaru dvije planete

Nasilan i direktan sudar dvije planete stvorio je Zemlju, pokazalo je novo istraživanje.
Sudar Zemlje i Tee (Foto: ROBIN CANUP, SWRI) -
Sudar Zemlje i Tee (Foto: ROBIN CANUP, SWRI)

Mlada planeta Tea, koja je bila slične veličine kao Zemlja, sudarila se sa našom planetom prije četiri i po milijarde godine, kada je Zemlja bila samo 100 miliona godina stara.

Uprkos tome što je već poznato da su se Tea i Zemlja sudarile, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji kažu da su otkrili dokaze da je to zapravo bio direktan sudar, a ne, kako se do sada smatralo, samo „postrance“ udarac.

Silina sudara rezultirala je da su mlade Zemlja i Tea formirale jedinstvenu planetu, sa jednim dijelom koji je se odvojio i formirao Mjesec.

Istraživači su proučili kamenje sa Mjeseca i uporedili ga sa vulkanskim stijenama sa Zemlje i otkrili da ne postoji razlika u izotopima kiseonika, utvrdivši da i jedno i drugo kamenje dijeli hemijska svojstva.

„Nismo primijetili nikakvu razliku između Zemljinih i Mjesečevih izotopa kiseonika. Tea je potpuno sjedinjena sa Zemljom i Mjesecom i jednako raspoređena u njihovim strukturama“, objasnio je Edvard Јang, vođa istraživanja i profesor geohemije i kosmičke hemije na Univerzitetu u Kaliforniji.

Istraživanje su sponzorisali Nasa i Evropski istraživački savjet i objavljeno je u časopisu Science.

Izvor: Indipendent