latinica  ћирилица
02/02/2016 |  10:11 ⇒ 10:24 | Autor: Agencije

Tokom zime izraženiji ekcemi i dermatitisi

Koža se tokom hladnih mjeseci prirodno više isušuje, što pogoduje nastanku i pogoršanju promjena na koži, svraba i iritacija.
Njega kože (Foto: rg-cell.com) -
Njega kože (Foto: rg-cell.com)

Pacijenti koji boluju od kožnih oboljenja tokom zime imaju češća pogoršanja bolesti. To se najviše odnosi na one koji boluju od ekcema, atopijskog i seboroičnog dermatitisa i neurodermatitisa. Koža se tokom hladnih mjeseci prirodno više isušuje, što pogoduje nastanku i pogoršanju promjena na koži, svraba i iritacija. Zbog toga se ovi pacijenti češće obraćaju dermatologu, a liječenje je duže.

Zimi se proizvodnja sebuma, odnosno loja iz lojnih žlezda koje se nalaze ispod površine kože, smanjuje. Zbog toga slabe čvrste veze među ćelijama rožnatog sloja, pojačava se dehidracija, koža gubi prirodnu napetost i elastičnost i narušava se njena zaštitna funkcija, postaje suva, crvena i sklona pucanju.

Kod osoba sa osetljivijom i tanjom kožom to je još izraženije, pa se vrlo često javljaju ekcemi i dermatitisi. A usljed učestalog češanja, mogu da se jave i sekundarne infekcije na mjestima gdje je koža oštećena.

Povećan gubitak vlage može da bude i posljedica korišćenja sredstava koja agresivno djeluju na kožu i pospješuju njeno isušivanje, kao što su sapuni i kupke. I smanjen unos tečnosti i hrane koja sadrži dosta vode utiče na slabiju hidrataciju kože. Suv vazduh u stanovima sa grijanjem, i debela, vunena garderoba, takođe iritiraju kožu i izazivaju svrab.

Preporučuje se tuširanje mlakom, ne previše toplom vodom, uz korišćenje uljanih kupki, nikako sapuna, te namazati mlijekom za njegu suve kože, ili emolijentnom kremom.