latinica  ћирилица
02/02/2016 |  09:27 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Republika Srpska: Nema registrovanih slučajeva Zika virusa (VIDEO)

U Republici Srpskoj nisu registrovani slučajevi zika virusa, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Specijalista epidemiolog u Institutu Ljubica Јandrić rekla je da zika virus iz roda flavivirusa izaziva zika bolest, a prenosi se ujedom zaraženog komarca iz aedes vrste.

Ona je navela da je nakon uboda zaraženog komarca period inkubacije od tri do 12 dana, a 80 odsto infekcija ostaje asimptomatsko.

Bolest karakterišu blaga klinička slika, bez teških komplikacija, niska stopa hospitalizacije i nema smrtnih slučajeva.

Glavni simptomi su osip po koži, groznica, bol u zglobovima i mišićima, glavobolja i crvenilo očiju. Osip često počinje na licu i potom se širi po cijelom tijelu.

Zika virus prvi put je izolovan 1947. od majmuna u Zika šumi u Ugandi, kod komaraca u istoj šumi 1948. godine, a 1952. godine kod čovjeka u Nigeriji.

Bolest je registrovana u područjima tropske Afrike, u nekim oblastima u jugoistočnoj Aziji i nekim ostrvima u pacifičkom regionu.

U 2014. i 2015. godini bolest je registrovana u Polineziji i Јužnoj Americi.

Prema podacima Svjetskog centra za kontrolu zaraznih bolesti ispituje se povezanost pojave određenih neuroloških oboljenja - Gilijen-Bareovog sindroma, kod pacijenata nakon što su preležali zika bolest.

U 2015. godini primijećen je porast urođene mikrocefalije u nekim regionima u sjeveroistočnom Brazilu kod djece majki koje su u toku trudnoće imale ovu bolest i ta pretpostavljena uzročno-posljedična veza je predmet ispitivanja.

Za liječenje ove bolesti koristi se simptomatska terapija, dok za njeno sprečavanje ne postoji vakcina.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa Zika. Ova organizacija saopštila je da virus zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Bi-Bi-Si je javio da je SZO virus Zika stavila u istu kategoriju, kada je riječ o međunarodnoj zabrinutosti, kao i ebolu.

Generalni direktor SZO Margaret Čen ranije je izjavila da je nivo uzbune "ekstremno visok", iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

SZO procenjuje da bi u Sjevernoj i Јužnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva oboljelih od tog virusa, a prošle nedjelje upozorila da se virus Zika "eksplozivno širi".