latinica  ћирилица
31/01/2016 |  21:53 | Autor: Guardian

Zika virus opasniji od ebole?

Virus Zika mogao bi da bude veća pretnja globalnom zdravlju nego epidemija ebole koja je odnijela više od 11.000 života, smatraju stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije koji bi sutra trebalo da se sastanu.
Radnik uništava komarce u Brazilu - Foto: AP
Radnik uništava komarce u BraziluFoto: AP

Na sastanku bi trebalo da se donese odluka o tome da li će Zika biti tretirana kao globalna pretnja.

"Na mnogo načina, Zika je opasnija od epidemije ebole", naveo je DŽeremi Farar sa Instituta "Velkam Trast". Upozorava da je većina zaraženih virusom bez simptoma i navodi da su posebno rizične trudnice, jer mogu da izgube bebe.

Kako kaže, još nema rada na vakcini protiv Zike, za razliku od ebole (nekoliko vakcina je u fazi testiranja).

"Veliki problem je pokušaj razvoja vakcije koja će biti testirana na trudnicama. To je praktična i etička noćna mora", dodao je Majk Tarner sa istog instituta. Pošto oko 80 odsto inficiranih Zika virusom nema nikakve simptome, praćenje bolesti je veoma teško.

Vrsta komaraca koja prenose Ziku se proširila u posljednjih nekoliko decenija.

"Prija im život u urbanim sredinama i raširili su se širom tropskog pojasa koji se širi kao posljedica globalnog zagrijevanja", ističe Farar.

Prema riječima Majka Tarnera, samo ekstremnim mjerama moguće je zaustaviti Zika virus, a to podrazumijeva uništenje 'Aedes aegypti' komaraca što prije je to moguće.

"Moramo da balansiramo rizik po životnu sredinu sa velikim uticajem koji virus ima na nerođene", kaže Tarner.

Zdravstveni zvaničnici u Engleskoj kažu da je rizik prenosa Zike putem seksualnog odnosa nizak, ali da je zabilježen u određenom broju slučajeva.