latinica  ћирилица
31/01/2016 |  19:03 | Autor: Agencije

Škot koji je izveo najveću prevaru u istoriji

Prije gotovo 200 godina jedan Škot je izveo vjerovatno najveću prevaru u istoriji.
Gregor Mekgregor, slika Semjuela Vilijama Rejnoldsa - Foto: Wikipedia
Gregor Mekgregor, slika Semjuela Vilijama RejnoldsaFoto: Wikipedia

Gregor Mekgregor - bivši general i avanturista - domogao se 1820. godine velike parcele u Srednjoj Americi, na području današnjeg Hondurasa. Zemlju je navodno dobio kao princ Pojaisa - zemlje za koju niko nije čuo prije toga.

Kad se, nakon putovanja po Americi, vratio u Veliku Britaniju, odmah je pokrenuo "marketinšku kampanju" kako bi privukao ulagače i kolonijaliste u “svoju zemlju“.

Prema njegovim pričama, Pojais je bila zemlja u kojoj su “tekli med i mlijeko“ - plodnog tla, hladnih rijeka prepunih zlata i gustih šuma u kojima je bilo mnoštvo egzotičnih plodova i divljači.

Osim što je opisao zemlju koja je bila dijametralno suprotna njegovoj surovoj rodnoj grudi, on je igrao i na muškost svojih sunarodnika tako što je objavljivao oglase koji su “udarali“ na hrabrost onih koji se usude da odu u nove pohode i tvrdio da moraju uložiti novac u ekspedicije što prije.

Mekgregor je jednostavno bio rođeni trgovac - obećavao je Raj na zemlji svojim investitorima, koje je ubjeđivao da će na taj način biti uzor svim ljudima i da je važno da što prije reaguju, jer u suprotnom mogu propustiti svoju šansu.

Za slučaj da mu neko ne povjeruje, uvijek je kod sebe imao knjigu o prednostima male ostrvske nacije, koju je navodno napisao kapetan Tomas Strejndžvejs, a zapravo je sam bio autor. Takođe, štampao je i lažni novac koji je davao investitorima.

Zaradio je milijarde

Taktika je “upalila“. Mekgregor je prikupio 200.000 funti gotovine i gotovo 1,3 miliona funti u obveznicama (danas bi to bila vrijednost od 3,6 milijarde funti).

Krajem 1822. i početkom 1823. godine krenule su prve dvije ekspedicije ka Pojaisu, tačnije 250 entuzijastičnih budućih naseljenika. Ali, kad su stigli do destinacije, zatekli su potpuno drugačiju situaciju od obećane.

Na obali nije bilo luka, naselja ni puteva, zemlja je bila nepogodna za obradu, a u rijekama od zlata nije bilo ni traga. Ubrzo su nepripremljeni Škoti počeli da umiru jedan za drugim, sve dok preostalu trećinu nije spasao brod kojih ih je odveo u Belize.

U Veliku Britaniju se vratilo njih pedesetak, pa su se novine raspisale o velikoj prevari. Zanimljivo je da su neki od preživjelih “avanturista“ i dalje branili Mekgregora, prebacujući krivicu na druge organizatore ekspedicija.

Mekgregor je pobjegao u Francusku gdje je, vjerovali ili ne, pokušao da izvede istu prevaru, ali je tamo uhapšen.

Nakon toga se na kratko vratio u Edinburg odakle je ponovo morao da bježi. Vratio se u Srednju i Јužnu Ameriku, gdje je i umro 1845. godine.

A Pojais, kako je Mekgregor nazvao obećanu zemlju, do danas je ostala nepokorena i napuštena divljina.