latinica  ћирилица
31/01/2016 |  18:42 ⇒ 18:52 | Autor: Večernje novosti

ADHD: Alternativna bolja od pilula

Samo u SAD-u tri miliona djece je na terapiji ADHD sindroma (deficita pažnje i poremećaja hiperaktivnosti). U Kanadi, ih je pola miliona. U Evropi, pretpostavlja se da oko tri odsto školske populacije ima dijagnozu ADHD, od čega barem 60 odsto redovno uzima lijekove.
Tablete - Foto: RTRS
TableteFoto: RTRS

U Americi se za četiri godine broj propisanih recepata za lijekove u tretmanu ADHD, povećao sa 28 miliona na čak 39. Prema dosadašnjem iskustvu, trendovi u tretmanu mentalnih poremećaja prelivaju se iz Amerike u Evropu, tako da će vremenom ovaj procenat sigurno da raste.

Ipak, naučnici su otkrili da "nema razlike između djece koja su tretirana lijekovima i mališana koji imaju sindrom, a nikada nisu liječeni". Ovaj zaključak na osnovu obimne studije objavili su nedavno u "Vašington postu".

Da li, možda, neki alternativni lijek, poput homeopatskog, može da da bolje ili barem iste rezultate, a da se pritom izbjegne niz sporednih efekata lijeka koji se uobičajeno koristi u liječenju hiperaktivnosti? Ovo su pitanja na koja su istraživači posljednjih godina tražili odgovor.

Hiperaktivost i srodni poremećaji su najčešći psihološki poremećaji kod djece u Americi, a uobičajeno se za njihovo liječenje koristi lijek "ritalin", ili kako ga drugačije zovu - vitamin R. "Ritalin" je najpoznatije ime među lijekovima kojima se tretira ADHD. "Ritalin" je, zapravo, metilfenidat, snažan psihostimulans koji spada u grupu amfetamina.

Pedesetih godina u Americi se koristio za tretman blage depresije, narkolepsije i letargije kao posljedice apstinencijalnog sindroma narkomana. Tek šezdesetih godina prošlog vijeka metilfenidat je preimenovan u "ritalin", koji je postao lijek izbora za poboljšanje pamćenja starijeg dijela populacije i tretman poremećaja ponašanja kod djece. Budući da utiče na poboljšanje različitih simptoma, mnogi ljekari ga smatraju idealnim lijekom, širokog spektra djelovanja i primarnim izborom za tretiranje većine simptoma široke dijagnostičke kategorije poznate pod imenom ADHD.

Paradoksalno, primjena "droge" koja izaziva simptome slične onima koje djete ima je osnovni princip homeopatije ("slično se liječi sličnim"). Јedino što se u homeopatiji koristi znatno manja količina supstance nego što se nalazi u tradicionalnom lijeku.

Iako "ritalin" ublažava simptome poremećaja u kratkom roku, naučnici su utvrdili da ovaj lijek ne daje dugoročna poboljšanja. Štaviše, ne postoji nijedna studija koja može da razuvjeri roditelje da ovaj lijek ne izaziva štetne posljedice po zdravlje djeteta.

Najčešći sporedni efekti liječenja ADHD su umor, anksioznost, tremor, glavobolja, alergijska reakcija, aritmija, povišen krvni pritisak, smanjen apetit... To su razlozi zbog kojih bi, kažu istraživači, ljekari trebalo da uzmu u obzir i alternativne metode liječenja ovog poremećaja, a neke dosadašnje studije, objavljene u nekoliko stručnih i eminentnih medicinskih časopisa, pokazale su da je homeopatija jedan od alternativnih metoda liječenja koja je bezbjednija. Rađeno je mnoštvo sličnih istraživanja, i nisu doduše sva pokazale da je homeopatski tretman bolji i efikasniji od konvencionalnog, pa bi dodatna istraživanja bila neophodna.

Mnogobrojne studije su, sa druge strane pokazale i da konvencionalno liječenje ima veoma dobre kratkoročne rezultate. Pitanje koje se postavlja je: Kako se homeopatski tretman poredi sa klasičnim?

Švajcarska studija je uključila 115 djece (92 dječaka i 23 djevojčice), prosečnog uzrasta osam godina, i sa dijagnozom ADD/ADHD. Djeca su prvo bila na homeopatskom tretmanu, a ona kod koje ovakvo liječenje nije imalo efekta, "prebačeni" su na liječenje "ritalinom", i praćena su tri mjeseca. Utvrđeno je da je 75 odsto djece dobro reagovalo na homeopatske lijekove.

Efekti su se računali prema CGI indeksu, koji je u dijagnostici zvanično mjerilo nivoa hiperaktivnosti i poremećaja pažnje. Pacijenti koji su dobro odreagovali na homeopatsku terapiju imali su poboljšanje CGI za 55 odsto, dok su djeca na "retalinu" imala poboljšanje indeksa za 48 odsto. Troje djece nije uopšte reagovalo ni na jedan vid terapije. Naučnici su utvrdili da je homeopatija podjednako dobra u liječenju kao i "ritalin", ali da nema sporednih efekata koje "ritalin" izaziva.

Protivnici homeopatije, međutim, tvrde da je homeopatija placebo, jer ova studija nije bila kontrolisana placebom, pa se ne zna da li je poboljšanje došlo isključivo od homeopatskih preparata. U svakom slučaju, studija je pokazala da je 75 odsto djece sa ovim sindromom imalo bolje rezultate poslije homeopatskog tretmana.