latinica  ћирилица
30/01/2016 |  19:12 | Autor: Agencije

Mjesec je nastao sudarom Zemlje i planete Teje

Zemlja je bila vrlo mlada kada se sudarila sa planetom veličine Marsa, nazvanom Teja i iz tog snažnog udara rođen je Mjesec.
Pun mjesec - Foto: ilustracija
Pun mjesecFoto: ilustracija

Naučnici su već spekulisali o tom događaju koji se vjerovatno odigrao prije 4,5 milijardi godina, ali nova istraživanja Univerziteta u Kaliforniji pružaju drugačiji uvid u ono što se dešavalo.

Geolozi su analizirali sedam komada kamena donijetih sa Mjeseca u misijama Apollo 12, 15 i 17 i šest vulkanskih stijena iz dubina Zemljine kore.

Kako bi rekonstruisali šta se dešavalo tokom udara, naučnici su tražili specifičan hemijski potpis u atomima kiseonika. Pošto Zemlja, Mars i druga nebeska tijela Sunčevog sistema imaju jedinstven odnos izotopa kiseonika O16 i O17, naučnici su tražili sličnosti i razlike u odnosima ovih elemenata u stijenama sa Mjeseca i Zemlje.

Ispostavilo se da je sastav Mjeseca mnogo sličniji Zemljinom, nego što su to pokazivale druge studije.

“Nema nikakve razlike u odnosu izotopa kiseonika na Zemlji i na Mjesecu“, rekao je profesor kosmohemije i geohemije Edvard Јang, vođa studije. “Uzorci se ni po čemu ne razlikuju“.

Јang i njegove kolege koristili su napredne tehnologije kako bi napravili precizna mjerenja. Rezultati su pokazali da je udar između Zemlje i Teje morao biti direktan i vrlo snažan, jer bi u svakom drugom slučaju, Mjesec vjerovatno bio formiran u potpunosti od ostataka te planete, pa bi izotopi sa Zemlje i njenog pratioca bili potpuno različiti.

Međutim, fascinantna je činjenica Teja nije preživjela udar i da su njeni djelovi nastavili da “žive“ u tijelu Zemlje i Mjeseca.

“Njen sadržaj je dobro izmješan sa sastavom Zemlje i Mjeseca“, rekao je Јang, dodajući da je ovaj “planetarni embrion“ jednako raspoređen između Zemlje i Mjeseca.

Da do udara nije došlo, Teja bi sigurno bila ravnopravna planeta, jer je i ona bila u procesu rasta.

Prema Јangovim hipotezama, oko 10 miliona godina nakon “kobnog“ sudara, u Zemlju je udario asteroid koji je donio vodu.

Njihova otkrića objavljena su u posljednjem broju stručnog časopisa "Science", ali su o istim mogućnostima nastanka Mjeseca drugi naučnici polemisali još 2012.