latinica  ћирилица
28/01/2016 |  10:29 | Autor: SRNA

Posebna sjednica SZO o virusu "Zika"

Svjetska zdravstvena organizacija održaće danas posebnu sjednicu zbog širenja virusa "Zika", koji se dovodi u vezu sa hiljadama beba širom Latinske Amerike i Kariba rođenih sa nedovoljno razvijenim mozgom.
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC) -
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC)

Generalni direktor SZO Margaret Čen obratiće se izvršnom odboru SZO u Ženevi, nakon što su države juče preduzele korake kako bi zaustavile prenošenje virusa za koji se sumnja da uzrokuje mikrocefaliju.

SAD su objavile da će, u pokušaju da onemoguće širenje virusa, spriječiti ljude koji su boravili u spornim regionima da dobrovoljno daju krv.

Brazilski predsjednik Dilma Rusef je izjavila da njena zemlja mora "krenuti u rat" protiv komaraca koji prenose ovaj virus, sa fokusom na sprečavanje razmnožavanja ove vrste insekata.

Komarci opstaju u gusto naseljenim tropskim oblastima, te je Rusefova pozvala na eliminaciju stajaćih voda u kojima insekti žive i razmnožavaju se.

Američki istraživači su pozvali SZO da preduzme brzu akciju.

Istraživači sa Univerziteta DŽordžtaun zatražili su od Margaret Čen da sazove posebnu sjednicu, na kojoj bi se sastali stručnjaci iz oblasti zaraznih bolesti kako bi se moglo razmotriti proglašenje zdravstvene krize zbog virusa "Zika".

Rukovodstvo SZO priznalo je prošlog aprila da je počinilo ozbiljne greške u upravljanju epidemijom ebole, kada je na prostoru tri zapadnoafričke zemlje umrlo više od 10.000 ljudi.

Prema nekim tvrdnjama, spora reakcija SZO je uslovila najveću registrovanu epidemiju ebole u svijetu u istoriji.