latinica  ћирилица
25/01/2016 |  13:31 | Autor: Večernje novosti

Zagrijte hladna stopala

Zimi je problem loše cirkulacije u stopalima izraženiji. Koristite više začina u ishrani koji, kao đumbir, podstiču cirkulaciju, masirajte tabane ricinusovim uljem prije spavanja.
Opuštanje (Foto: Thinkstock) -
Opuštanje (Foto: Thinkstock)

Iako su zbog loše cirkulacije stopala tokom cijele godine hladna, zbog niske spoljašnje temperature, čini se da je ovaj problem izraženiji zimi. Pogotovo kada poslije duže šetnje noge još dugo budu "ledene", čak i u dobro zagrijanom prostoru.

Prva pomoć je, naravno, topla kupka. Napunite lavor ili kadu vodom zagrijanom maksimalno do 40 stepeni. Dodajte dvije kašike soli i sok dva limuna. Dobro izmješajte, pa uronite stopala u vodu. Uživajte u osjećaju toplote najmanje 15 minuta, a ako se voda ranije ohladi, dodajte još malo vruće.

Postoje i drugi načini da poboljšate cirkulaciju i zagrijete ledene noge:

Ishrana

Osobe koje su, bez obzira na godišnje doba, zimogrožljive, trebalo bi da se zagrijavaju i iznutra toplim jelima. Pikantna čorba sa karijem, čilijem i đumbirom podstiče sagorijevanje masnoća i poboljšava stvaranje tjelesne toplote.

Sauna

Čak i ako niste ljubitelj malih i zagrijanih prostorija, boravak u sauni može da bude veoma koristan u rješavanju problema hladnih nogu. Preporuka je da se nakon zagrijavanja u sauni obavezno istuširate hladnijom vodom. Na taj način će se poboljšati cirkulacija, u cijelom tijelu, pa i u nogama.

Čarape

Nisu sve čarape podjednako dobre. Materijali kao što su recimo vuna ili pamuk čuvaju toplotu u nogama. Idealne su medicinske, koje ne stežu nogu i nemaju gumu.

Ricinusovo ulje

Dobro izmasirajte stopala ovim uljem prije spavanja, a zatim ih, što prije, ušuškajte ispod toplog pokrivača. Ricinusovo ulje poboljšava cirkulaciju i širi krvne sudove.

Masaža

Ako imate masažer u obliku ježa, dobro istrljajte noge. To će stimulisati cirkulaciju i obezbijediće da stopala brzo postanu topla. Može da pomogne i malo jača četka. Kružnim pokretima lagano masirajte stopala, ali i skočni zglob i listove, da bi efekat bio bolji.

Gimnastika

Pokušajte dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče, da radite gimnastiku prstiju na nogama. Traje oko 10 minuta, a može da se izvodi dok sjedite za kancelarijskim stolom ili u trpezariji dok jedete. Prvo ih dobro razmrdajte i istegnite, a zatim kružite prstima u smjeru kazaljke na satu. Kad se umorite, zgrčite prste, malo ih odmorite, pa ponovo istegnite i kružite u suprotnom smjeru.

Obuća

Tople zimske cipele trebalo bi da imaju i debeli gumeni đon. On će da čuva noge od hladnoće, ali i od vlage. Vlažne noge će prije biti hladne, nego kada su suve. Takođe, kada kupujete zimsku obuću vodite računa da ne bude preuska.