latinica  ћирилица
21/01/2016 |  08:24 | Autor: Nezavisne

Brazil: Nastavlja se širenje Zika virusa

U Brazilu i dalje raste broj slučajeva beba rođenih sa mikrocefalijom, odnosno smanjenjem glave, što se dovodi u vezu sa širenjem virusa Zika, saopštili su istraživači.
Komarac - Foto: ilustracija
KomaracFoto: ilustracija

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je broj slučajeva beba rođenih sa smanjenim obimom glave i mozga povećan na 3.893 sa 3.530 u periodu od deset dana.

Broj beba koje su umrle porastao je na 49, rekli su zvaničnici Ministarstva na konferenciji za novinare.

Do sada je potvrđeno da je šest slučajeva direktno povezano sa virusom Zika. Ovaj virus detektovan je u Brazilu prošle godine, a prenose ga komarci.

Zdravstveni zvaničnici preporučili su trudnicama da koriste sredstva za odbijanje insekata kako bi izbjegle ujede komaraca.

Ljekari biomedicinskog centra u Kurbiti saopštili su da su pronašli Ziku u placenti žene koja je imala pobačaj, što je potvrda da virus može da stigne do fetusa.

Ovaj virus prenosi komarac iz vrste Aedes aegypti, koji je prenosilac i denge, žute groznice i virusa Čikungunja. Stručnjaci ne znaju zašto se Zika, koja se pojavila u Africi 1947. godine, od prošle godine brzo širi u Brazilu i ostalim zemljama u ovom dijelu svijeta.