latinica  ћирилица
20/01/2016 |  12:24 | Autor: SRNA

Metoda protiv raka još bolja u liječenju multipla skleroze

Britanski doktori uspjeli su da standardnom metodom za liječenje raka postignu dobre rezultate u liječenju multipla skleroze.

Tehnika u kojoj se bolesnicima vrši transplantacija koštane srži napravljena od vlastitih matičnih ćelija toliko je efikasna da su neki od dvadesetak paralizovanih aktera prvih ispitivanja ponovno prohodali.

Profesor Basil Šarak iz bolnice Šefildu ističe da je veliki rezultat pronaći metod kojim se tok bolesti može potpuno "okrenuti".

Multipla skleroza je progresivna, degenerativna bolest koja pogađa centralni nervni sistem, uključujući mozak, i kičmenu moždinu.

Obično se dijagnostifikuje u dvadesetim ili tridesetim godinama života.

Vjeruje se da nastaje zbog otvrdnjavanja, stanjivanja i oštećivanja mijelinskog omotača, ćelijske strukture slične mastima, koja štiti živce od uticaja procesa koji se odvijaju u tijelu.

Naučnici smatraju da kod oboljelih odbrambeni sistem organizma ne funkcioniše pravilno i proizvodi antitijela koja napadaju mijelinske omotače.

Taj proces može da dovode do niza simptoma koji se kreću od otežanog govora do paralize.

U novoj tehnici, koja je poznata kao "autologna transplantacija hematopoetskih matičnih ćelija", u prvom koraku hemoterapijom se uništavaju ćelije odbrambenog sistema sa greškom.

Nakon toga, sistem se obnavlja matičnim ćelijama koje su razvijene iz krvi pacijenta.

One se nalaze u tako ranoj fazi da se još nisu razvile greške koje su uzrokovale multipla sklerozu - navode medicinski portali.