latinica  ћирилица
16/01/2016 |  18:24 | Autor: TANЈUG

Pretraživač koji prevodi jezik vilenjaka na ruski

Ruski zaljubljenici u Tolkinove romane mogu slobodno da bace svoje stare riječnike, pošto je domaći internet pretraživač „Јandeks“ lansirao onlajn prevodioca za jezik vilenjaka.
Scena iz filma "Gospodar prstenova" -
Scena iz filma "Gospodar prstenova"

Kako prenosi AFP, pomenuta aplikacija prevodi sa i na sindarin, jedan od jezika kojim govore vilenjaci u fantastičnim pustolovinama iz pera Rusima omiljenog britanskog pisca DŽona Ronalda Ruela Tolkina.

Tim koji stoji iza „Јandeks prevodioca“ - ruskog ekvivalenta „Gugl translejtu“, „proučio je vilenjačke rukopise“ da bi razvio aplikaciju za prevođenje sindarina, objasnio je „Јandeks“ u svom saopštenju.

Tolkinova djela su postala popularna u Rusiji krajem 1980-ih godina kada je serija „Gospodar prstenova“ prvi put objavljena na ruskom jeziku.

Obožavaoci ove epske fantastike, poznati kao „Tolkinisti“, redovno se mogu vidjeti kako u parkovima oživljavaju pojedine scene iz romana.

Pretraživač koji prevodi jezik vilenjaka na ruski... (Foto: Screenshot)

„'Јandeks prevodilac' će vam omogućiti da saznate kako da na sindarinskom kao Golum kažete 'Prekrasni moj'“, navode iz „Јandeksa“, pozivajući sve osobe kojima je sindarinski „maternji jezik“ da se jave kako bi se kvalitet prevoda poboljšao.

„Јandeks prevodilac“ nudi prevode na 63 jezika, uključujući regionalne jezike kao što su tatarski i baškirski. Ovo je prvi put da je pridodat jedan fiktivni jezik.

Kompanija je saopštila da je lansiranjem nove aplikacije željela da obilježi 124 godina od rođenja DŽ. R. R. Tolkina.