latinica  ћирилица
14/01/2016 |  11:29 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Novi operativni zahvati u Brčkom

Šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta Anđa Nikolić izjavila je danas da bi sredinom godine trebalo da budu stvoreni uslovi za izvođenje novih operativnih zahvata u Opštoj bolnici Brčko, gdje će biti angažovani stručnjaci sa poznatih klinika iz BiH i inostranstva.
Brčko - hirurgija - Foto: ilustracija
Brčko - hirurgijaFoto: ilustracija

Ona je navela da je za opremu ambulante za neurohiruške intervencije, odnosno za nabavku mikroskopa, te drugih aparata i neurohirurških instrumenta u prošlogodišnjem budžetu obezbijeđeno 420.000 KM.

"Na početku će biti rađeni hiruški zahvati na kičmi, za šta će biti angažovani konsultanti iz Zagreba", rekla je Nikolićeva i dodala da je planirano skoro opremanje i oftalmološke sale, gdje će se, za početak, vršiti operacija katarakte, a kasnije i složeniji hirurški zahvati na oku.

Prema njenim riječima, ovim će biti ostvarene značajne uštede, a biće pojednostavljeno i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

"Operacija katarakte na samo jednom oku na klinikama, sa kojima brčanski Fond zdravstvenog osiguranja ima ugovor, iznosi 1.000 evra, koliko će da košta jedan dolazak konsultanta u Brčko, za obavljanje više takvih operacija u toku jednog dana", objasnila je Nikolićeva.

Sredstva za opremanje oftalmološke sale u iznosu od 700.000 KM predviđena su u prijedlogu budžeta distrikta za 2016. godinu.