latinica  ћирилица
11/01/2016 |  16:46 ⇒ 16:52 | Autor: Agencije

U grobnici kineskog cara pronađeni ostaci najstarijeg čaja

U grobu su osim čaja pronađeni proso, riža i određene keramičke životinje koje su imale određenu simboliku u vjerovanju kineskog naroda

Arheolozi u Kini pronašli su tragove najstarijeg čaja među blagom koje je pripadalo kineskom vladaru DŽing Diju iz dinastije Han koji je umro 141. godine prije nove ere.

Da su Kinezi uživali u čaju i prije više od 2.000 godina dokaz je novi arheološki pronalazak. U grobnicu su se sa umrlim stavljale samo najvrednije stvari zbog vjerovanja o zagrobnom životu. Novi naučni dokazi pokazuju da je čaj već više od dva milenijuma dio tradicije u Kini.

Nikada ranije čaj nije pronađen kao arheološki ostatak iz antičkog perioda i jedino što se znalo jeste da je Kina izvozila čaj. U novom otkriću učestvovali su naučnici iz kineske akademije nauka i umjetnosti.

Ispitivanjem sićušnih kristala koji su se nalazili između kose, među ostacima kineskog cara u njegovom grobu, koristeći spektrometriju, naučnici su ustanovili da je riječ o listićima čaja.

U grobu su osim čaja pronađeni proso, riža i određene keramičke životinje koje su imale određenu simboliku u vjerovanju kineskog naroda.

Iako je grobnica cara DŽing Dija otkrivena još 1990. godine, tek sada su otkriveni rezultati organskih nalaza. Riječ je o neobično liberalnom i nauci posvećenom vladaru. Istoričari su otkrili da je Diu smanjio moć plemstva, smanjio porez seljacima, smanjio kaznu za kriminalce i još mnogo toga.

Analiza otkrivenog čaja pokazala je da je bio veoma kvalitetan, a nauka je još jednom dokazala kako se uz pomoć savremenih tehnika mogu otkriti nepoznati detalji iz antičkog perioda.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.