latinica  ћирилица
11/01/2016 |  15:22 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Svečana akademija u Stanarima povodom Dana Republike (VIDEO)

U Stanarima je danas, povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, održana svečana akademija "Republici Srpskoj za rođendan", koju svake godine tradicionalno organizuje Pedagoški zavod Republike Srpske.
Svečana akademija u Stanarima povodom Dana Republike - Foto: RTRS
Svečana akademija u Stanarima povodom Dana RepublikeFoto: RTRS

Za Pedagoški zavod obilježavanje Dana Republike Srpske jedna je od najvažnijih aktivnosti u godini, a veliki broj kvalitetnih učeničkih radova ukazuje i da osnovne i srednje škole posvećuju veliku pažnju ovom danu.

Direktor Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naglasio je da se organizovanjem akademije šalje poruka da je Dan Republike Srpske 9. januar bez obzira na sve pritiske i odluke onih koji hoće da spriječe proslavu.

On je istakao da posebnu ulogu u afirmaciji Srpske imaju oni koji rade u prosvjeti i kulturi.

"To nam neće biti teško ako dosljedno afirmišemo nadležnosti Srpske u oblasti obrazovanja, u školama primijenimo nastavne planove i programe koji su odabrani od resornog ministarstva, koristimo udžbenike koji su izdati u Srpskoj, čuvamo srpski jezik i ćirilicu", rekao je Damjanović.

Damjanović je poručio da će se Republika Srpska najbolje očuvati ako svako na svom radnom mjestu radi časno i pošteno, u interesu Srpske i afirmiše je na svakom mjestu.

Na današnjoj akademiji uručene su nagrade i pohvale za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, koji su pristigli na konkurs "Republici Srpskoj za rođendan". Nagrade su dodijeljene za po tri najbolja literarna i po tri likovna rada u konkurencijama osnovnih i srednjih škola.

Uručene nagrade najboljim učenicima na svečanoj akademiji u Stanarima

Viktorija Kezija, učenica osmog razreda Osnovne škole /OŠ/ "Branko Radičević" iz Bratunca, osvojila je prvu nagradu za najbolji literarni rad, a Tanja Grubač, učenica sedmog razreda OŠ "Petar Kočić" iz Imljana, opština Kneževo, za najbolji likovni rad.

U okviru istoimenog konkursa za srednje škole, Srđan Kovačević, učenik trećeg razreda Medicinske škole "Banjaluka" osvojio je prvu nagradu za najbolji literarni rad, a Tamara Živković, učenica trećeg razreda Gimnazije "Prnjavor" za najbolji likovni rad.

Za najbolju mapu nagrađena je Osnovna škola "Desanka Maksimović" iz Dragočaja kod Banjaluke.

Na konkurs literarnih radova, koji je otvoren 5. decembra, iz 53 osnovne škole prijavilo se 195, a iz 10 srednjih 22 učenika, a na konkurs likovnih radova prijavile su se 123 osnovne i srednje škole sa 2.515 radova.

Svečanu akademiju pripremili su učenici osnovnih škola "Desanka Maksimović" iz Stanara, "Sveti Sava" iz Doboja i "Đura Јakšić" Podnovlja.

Akademiji je prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, izaslanik predsjednika Srpske, predstavnici OEBS-a, predstavnici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i druge ličnosti iz politike i ekonomije.

Direktor Pedagoškog zavoda je prije svečane akademije otvorio izložbu učeničkih likovnih radova.

Akademija povodom Dana Republike Srpske održana je u sali Skupštine opštine Stanari.