latinica  ћирилица
09/01/2016 |  18:58 | Autor: TANЈUG

Srušena pozlaćena statua Mao Ce Tunga

DŽinovska pozlaćena statua bivšeg kineskog vođe Mao Ce Tunga, podignuta usred jedne poljane, u centralnoj provinciji Henan, srušena je samo nekoliko dana nakon što je njena fotografija obišla svijet.

Pozlaćeni, 37 metara visoki kip, koji kontroverznog komunističkog reformatora predstavlja u sjedećem položaju, zamišljenog, s rukama položenim u krilo, demontirana je uz obrazloženje da nije imala građevinsku dozvolu.

Prema pisanju kineskog portala People's Net, izgradnja spomenika, koji je postavljen povodom 120 godina od Maovog rođenja, nije bila "ni registrovana, ni odobrena" od strane lokalnih vlasti.

Na fotografijama, koje trenutno kruže internetom, a čiju vjerodostojnost AFP nije odmah mogao da potvrdi, vidljiva je ogromna rupa na masivnom Maovom trupu dok mu je glava zavijena u crno.

Izgradnju skulpture, vrijednu tri miliona juana (460.000 dolara), navodno je finansiralo nekoliko lokalnih preduzetnika, a završena je u decembru, nakon devet mjeseci rada.

Mao Ce Tung (1893-1976) je još uvijek vrlo poštovana ličnost u Kini uprkos pogubnim političkim kampanjama koje je sprovodio - od "Velikog skoka napred" do Kulturne revolucije, u kojima je stradalo na desetine miliona ljudi.

Aktuelni kineski predsjednik Si Đinping nedavno je nazvao Mao Ce Tunga "velikom figurom".