latinica  ћирилица
08/01/2016 |  13:45 | Autor: RTRS

U Srbiji kampanja "Sačuvajmo Republiku Srpsku"

Srpski sabor "Zavetnici" u okviru kampanje "Sačuvajmo Republiku Srpsku" u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu podsjetili su da je Republika Srpska osnovana 9. januara 1992. godine kao izraz vjekovne težnje srpskog naroda da očuva svoju državnost sa zapadne strane Drine.
Srpski sabor "Zavetnici"-kampanja "Sačuvajmo Republiku Srpsku" - Foto: SRNA
Srpski sabor "Zavetnici"-kampanja "Sačuvajmo Republiku Srpsku"Foto: SRNA

Građani su pružali podršku proglasu i pokazali solidarnost sa srpskim narodom koji se suočava sa pokušajima zapadnih centara moći i centralističkh vlasti u Sarajevu da ponište Dejtonski sporazum i sprovedu nasilnu unitarizaciju BiH.

"Cilj kampanje je jačanje naše Republike Srpske u trenucima kada takozvane institucije BiH i određeni zapadni faktori pokušavaju na sve moguće načine da oduzmu nadležnosti Srpskoj, ukinu njene institucije, oslabe instituciju Vlade i predsednika Srpske", rekao je predsjednik "Zavetnika" Stefan Stamenkovski novinarima u Knez Mihailovoj ulici.

“Mi na ovakav način apelujemo na institucije Srbije, jer je Srbija jedan od garanta Dejtonskog sporazuma. Kao što znamo, već 20 godina od sporazuma do danas konstantno su ukidane nadležnosti RS, konstantno se radi na rušenju RS i vjerujemo da ukoliko Srbija jednom jakom, odgovornom, državotvornom politikom zaštiti srpski narod i insitutcije RS, da će Srpska u takvom slučaju sasvim sigurno opastati“, dodao je Stamenkovski.

U okviru kampanje "Sačuvajmo Republiku Srpsku" u ponedjeljak, 11. januara, u 17.00 časova "Zavetnici" će u Domu sindikata u Beogradu organizovati skup na kome će se obratiti nekoliko javnih ličnosti koji se ne bave politikom, te predstavnici "Zavetnika" iz Srbije i Republike Srpske.

Kampanja "Sačuvajmo Republiku Srpsku" održana je u 10 gradova Srbije.