latinica  ћирилица
08/01/2016 |  13:39 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana Republike u Bijeljini: Odata počast poginulim borcima

U Bijeljini su povodom svečanog obilježavanja Dana Republike položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Bijeljina: Obilježavanje Dana Republike - Foto: SRNA
Bijeljina: Obilježavanje Dana RepublikeFoto: SRNA

Vijence su položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije, srpski predstavnici u parlamentu BiH, predstavnici porodica poginulih, Gradske uprave, Oružanih snaga BiH, kao i delegacija gradskih privrednika.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je dan stvaranja Republike veliki dan za Srpsku, kao što je veliki dan za svaku drugu državu.

On je podsjetio da je odluka o stvaranju Republike Srpske donesena jer se predstavnici srpskog naroda u nekadašnjoj skupštini BiH nisu mogli na drugi način izboriti za ravnopravnost Srba u BiH.

Prema Savčićevim riječima, u tadašnjoj skupštini BiH nije postojao mehanizam zaštite nacionalnih interesa, bez obzira na to što je ustavnim amandmanom bilo predviđeno da se formira savjet za nacionalnu ravnopravnost.

"Druga dva naroda ili njihovi politički predstavnici, odgađali su tu odluku i istovremeno je postojao niz drugih aktivnosti koje su upućivale da se srpskom narodu u BiH priprema vrlo loš scenario koji je viđen u ranijim vremenima", rekao je Savčić.

On je dodao da su tada bile poodmakle aktivnosti na stvaranju paravojnih formacija, pogotovo kod muslimanskog naroda "Patriotska liga" i "Zelene beretke", ali i kod Hrvata.

"Činjenica je da narod ne može opstati bez države", rekao je Savčić, naglašavajući da je to bio razlog da se donese odluka o stvaranju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, uslijedio je krvavi građanski rat, a mirovne konferencije u Dejtonu i Parizu potvrdile su rezultate borbe srpskog naroda koje se, poručio je Savčić, moraju trajno njegovati i čuvati.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić (foto: Srna)

MIĆIĆ: REPUBLIKA SRPSKA ЈE MINIMUM ZAЈEDNIČKIH CILjEVA

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je Republika Srpska minimum zajedničkih ciljeva i da je Dan Republike praznik koji sve objedinjuje i koji svi u Srpskoj slave bez obzira na različite životne poglede i stavove.

"U vremenima kada su se svi razjedinjavali, srpski narod u BiH je vođen idejom samoodržanja smogao snage da se ujedini i stvori tekovinu koju danas osjećamo kao svoj dom", rekao je Mićić na prijemu koji je povodom Dana Republike održan u Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, 9. januara 1992. godine poslanici srpskog naroda su samo deklaracijom izrazili volju i želju srpskog naroda u BiH.

"Ta odluka nije bila uperena protiv bilo koga, nego je bila potreba da se izrazi stav i iskaže jasno opređeljenje za vremena koja su nadolazila", naglasio je Mićić i dodao da velike ideje i istorijske tvorevine nikada nisu bile realizovane bez žrtava.

On je podsjetio da su za ideju Republike Srpske date mnoge žrtve i da su najbolji sinovi i kćeri srpskog naroda ugradili svoje živote u temelje Republike, ostavljajući generacijama koje dolaze obavezu njenog očuvanja.

"Nekada je teže nešto sačuvati nego stvoriti, ali nijedna žrtva nije velika ako su jasni ciljevi i ako su svi ujedinjeni oko tog cilja, a minimum naših zajedničkih ciljeva treba da se zovu jednim imenom – Republika Srpska", ocijenio je Mićić.

On je poručio da nikada i niko nema pravo da pristane na bilo kakvu promjenu statusa Republike Srpske koja pripada i svim budućim generacijama.

"Danas u složenim političkim i ekonomskim okolnostima treba tačno da znamo na koji način se boriti za očuvanje ove svete tekovine, prvo ekonomskim jačanjem Republike Srpske, jačanjem porodice putem razvijenog sistema vaspitanja i obrazovanja mladih generacija i jačanjem institucija društva u svim segmentima, jer jake institucije pružaju zaštitu individualnih i kolektivnih prava", zaključio je Mićić.

Na svečanom prijemu povodom Dana Republike u Bijeljini su dodijeljene zahvalnice za 18 uspješnih privrednika koji su doprinijeli razvoju grada i Republike Srpske.