latinica  ћирилица
08/01/2016 |  12:40 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srpska nikada neće ukinuti 9. januar

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska ne može i nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i da će ovaj praznik obilježavati istrajnije nego što je to činila do sada.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Dan Republike je sekularni, a ne vjerski praznik. Krsna slava nije ustanovljena ni Ustavom niti ijednim aktom Narodne skupštine Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

Čestitajući Dan Republike svim građanima Republike Srpske, Čubrilović je - naglašavajući istorijski značaj, smisao i odlučnost za trajno slavljenje 9. januara kao Dana Republike - istakao da niko ne može da dovodi u pitanje pravo na obilježavanje ovog praznika.

On je podsjetio da je Republika Srpska pravno i politički nastala kao izraz volje srpskog naroda, s ciljem da osigura pravo da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i suštinskim pitanjima važnim za život naroda i građana Republike Srpske.

"Postojanje i ustavno-pravni i politički okvir Republike Srpske potvrđen je Dejtonskim mirovnim sporazumom, međunarodnim aktom kojim je Republika Srpska prihvaćena kao državotvorni entitet BiH", naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u saopštenju.

Čubrilović je naglasio da je sporna odluka Utavnog suda BiH o proglašenju neustavnom odredbe u Zakonu o praznicima politički, a ne pravno zasnovani akt, i njena apsurdnost je u tom što je proglašena neustavnom norma koje i nema u zakonu.

On je istakao da Narodna skupština Republike Srpske izražava opredijeljenost i spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva u odbrani legalnog i legitimnog vitalnog interesa da se sačuva identitet i subjektivitet Republike Srpske, na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive.

"Pravno neutemeljena odluka Ustavnog suda BiH, kao i sve ranije odluke koje su donesene preglasavanjem od strane dvoje bošnjačkih sudija i troje sudija koji su strani državljani, samo dodatno proizvodi nesagledive štete i posljedice po mir, stabilnost i povjerenje u BiH", rekao je Čubrilović.

On je istakao da će Narodna skupština preduzeti sve pravne i političke mjere da se sporna odluka preispita, da se donese predloženi zakon o Ustavnom sudu BiH i da se, dvije decenije nakon Dejtonskog sporazuma, izostave strane sudije iz Ustavnog suda BiH, te da se izvrši revizija svih odluka od 2001. godine, koje su donesene preglasavanjem bilo kog konstitutinog naroda, uz učešće stranih sudija.

"Јedna od mogućih mjera je povlačenje svih predstavnika Republike Srpske iz zajedničkih organa i institucija BiH, kao i organizovanje referenduma sa pitanjem o tome da li građani Republike Srpske prihvataju odluku Ustavnog suda BiH, odnosno da li podržavaju Zakon o praznicima kojim je 9. januar određen kao sekularni Dan Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske čvrsto stoji iza svoje Deklaracije usvojene 17. aprila 2015. godine i zajedničke Izjave predstavnika vodećih parlamentarnih stranaka, donesene povodom odluke kojom se osporava Dan Republike.

Narodna skupština, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, doprinosiće stvaranju jedinstva u očuvanju ustavnog poretka, interesa Republike Srpske i njenih građana i unapređivanju ukupnog ekonomskog i socijalnog stanja, dodaje se u saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.