latinica  ћирилица
07/01/2016 |  17:04 ⇒ 18:43 | Autor: TANЈUG

Da se ne bi dosađivao, 95-godišnjak osnovao džez bend

Britanac Edvard Hardi svira klavir od kada zna za sebe, a budući da mu je 95 godina to znači da muzicira gotovo čitav jedan vijek.
Sa članovima starog benda u novoj grupi (slijeva): Ron Foster, DŽet DŽekson, Dejvid Pejn, Sem Kinsela, Greg Kordez, Beti Hardi i Edvard Hardi (Foto: SWNS) -
Sa članovima starog benda u novoj grupi (slijeva): Ron Foster, DŽet DŽekson, Dejvid Pejn, Sem Kinsela, Greg Kordez, Beti Hardi i Edvard Hardi (Foto: SWNS)

Da bi prekratio dosadu u staračkom domu u Somersetu, ovaj veteran iz Drugog svjetskog rata je odlučio da postavi oglas u kom traži muzičare spremne da s njim oforme džez bend.

Na svoje veliko iznenađenje, njegov poziv je naišao na ogromno interesovanje: javilo mu se više od 80 ljubitelja džeza, među kojima i nekolicina članova sastava s kojim je svirao prije 35 godina.

Starac, koji već godinama pati od depresije i pokazuje rane simptome Alchajmera, ne skriva oduševljenje.

"Čim počnem da sviram, osjećam se mlađim, poletnijim. A kada sviram u grupi sa drugim muzičarima osjećaj je još ljepši", kazao je za Hafington post.

I ljekari su potvrdili blagotvorno dejstvo sviranja, posebno klavira, na pamćenje.

Vremešni pijanista se više na plaši za svoju budućnost - već je zakazao nekoliko koncerata koji će biti održani tokom 2016. u staračkom domu.