latinica  ћирилица
07/01/2016 |  16:23 | Autor: Tportal

Namirnica koja ublažava prehladu već za tri sata

Više je puta dokazano da bijeli luk spada u zdrave namirnice koje izuzetno blagotvorno djeluju na zdravlje, a sada je još jedna studija potvrdila da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade.
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Manje kliničko istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazalo je da oko dvije glavice sirovog sjeckanog bijelog luka mogu odlično da djeluju u borbi protiv prehlade već za tri sata.

Ispitanici su pojeli oko pet grama (količina dvije glavice) naseckanog sirovog bijelog luka, nakon čega su ljekari putem krvnih nalaza proučavali kako se ponašaju geni zaslužni za aktivaciju imunog sistema.

Promjena u kojoj su se aktivirala bijela krvna zrnca dogodila se već tri sata nakon što su ispitanici pojeli bijeli luk. Takođe, ljekari su primijetili da su se aktivirali i geni zaslužni za prevenciju razvoja kancerogenih ćelija u tijelu, a to je do sada potvrđeno s više različitih studija.

Iako ni ovo istraživanje nije potvrdilo da će viroza nestati za tri sata kao što je potvrdila da će bijeli luk aktivirati imuni sistem, prethodne su studije već pokazale da ova namirnica ima čudesne moći, a sve zbog glavnog sastojka alicina.