latinica  ћирилица
06/01/2016 |  18:38 | Autor: RTS

Ne dozvolite da vam pozli od hrane

Praznična trpeza, kao i druge gozbe, u našoj tradiciji nezamislive su bez obilja hrane i pića. Probijanje granica tokom dugih prazničnih dana i noći ostavlja posljedice - od mamurluka do osjećaja nadutosti i opšte opterećenosti organizma, nerijetko se završi i kod ljekara.

Kako se kontrolisati kada smo okruženi ukusnim specijalitetima?

Iz kuhinje dopiru neodoljivi mirisi, na stolu su praznične đakonije i okruženi ste dragim ljudima. Savršena atmosfera za prepuštanje uživanju u svim čulima, naročito u čulu ukusa.

Nutricionisti kažu da nam je dnevno dovoljno od 1.500 do 2.500 kalorija, a prema nekim istraživanjima sa novogodišnje trpeze vrijeba više od 10.000 kalorija.

„Noć se razvuče, sloj hrane, sloj pića pa čovjek ni ne primjeti da je pretjerao. Po malo od svega je možda najbolji savjet i najbolje rješenje. Neko ko već ima od ranije poznatu dijagnozu, ne bi trebalo zaista čak ni to povremeno pretjerivanje. Ko ima šećer ne smije slatkiše, ko ima cirozu jetre ne smije alkohol, pacijenti sa povišenim pritiskom ne smiju slanu hranu“, kaže gastroenterolog-hepatolog, Tamara Alimpijević.

Ako pretjeramo prva pomoć su „koka-kola“, kisela, soda bikarbona, što se, međutim, može pokazati i neuspješnim, pa i štetnim. Ako su tegobe prevelike, treba se obratiti ljekaru.

Ako ste pripremili mnogo hrane, sjetite se i onih koji nemaju i čiji praznični sto nije pun novogodišnjih specijaliteta.