latinica  ћирилица
06/01/2016 |  17:37 | Autor: RTS

Klimatske promjene znatno utiču na zdravlje stoke i ljudi

Klimatske promjene će značajno uticati na životinje i njihov život, a značajne posljedice će uticati i na ljudsko zdravlje, kao i bezbijednost hrane, saopštila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja.

Povezane sa globalizacijom, klimatske promjene dovode do porasta bolesti i prostiranja patogena, što će ugroziti proizvodnju stoke, a samim tim i prihode ruralnog stanovništva.

S obzirom na sve više rastuću potražnju za životinjskim proteinima, ovi faktori će uticati, i već, kako naglašava ta organizacija, prijete ljudskom zdravlju.

Kako se navodi u saopštenju organizacije, upravo zbog toga je ključno da se očuva zdravlje planete i bezbijednost hrane, pojačavanjem zdravlja životinja, pravovremenim otkrivanjem bolesti, izvještavanjem i kontrolisanjem stočarske proizvodnje.

Direktor Svjetske organizacije za zdravlje životinja doktor Bernar Vale, saopštio je da je neophodno ukazati na dva rizika današnjice.

„Prvi rizik je uticaj stoke na efekat staklene bašte, a drugi je izvještaj o tome da je crveno meso kancerogeno“, izjavio je Vale.

On je dodao da se često ukazuje da stoka pojačava efekat staklene bašte, ali je naglasio da to često ne mora biti slučaj, te da upravo stoka ima značajan pozitivan uticaj na okolinu i održivost samog ekosistema.

Sa druge strane, kako dodaje Vale, tvrdnja da crveno meso izaziva različite oblike karcinoma nije u potpunosti ispravna, naime, zbog toga što je neophodno sagledati širu sliku, pogledati više izvještaja, i na kraju, utvrditi koje metode uzgoja stoke i prerade njenog mesa pojačavaju rizik od pojave bolesti.

Vale je na kraju zaključio da je, prije svega neophodno utvrditi koje efekte klimatske promjene imaju na zdravlje životinja, i konsekventno na zdravlje ljudi, te naglasio da je za takav razvoj događaja ključna saradnja između Svjetske organizacije za zdravlje životinja i Svjetske organizacije farmera.