latinica  ћирилица
05/01/2016 |  13:45 ⇒ 15:56 | Autor: Nezavisne

Đumbir ubija ćelije karcinoma

Đumbir je namirnica koja se ne koristi samo kao začin u ishrani, nego i u tretiranju mučnine te želučanih problema.

Јoš fascinantniji podaci dolaze kroz rezultate nove studije koja pokazuje kako je ova gomoljasta biljka izuzetno uspješna u tretiranju različitih oblika karcinoma.

Istraživanje na miševima su proveli stručnjaci s DŽordž Stejt univerziteta, a rezultati su pokazali kako esktrakt đumbira može smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56 posto.

Osim toga, pokazalo se kako đumbir smanjuje upalu u organizmu i tijelo opskrbljuje antioksidansima.

Istraživanja neprofitne organizacije Plos pokazala je da đumbir ima ključnu ulogu u tretiranju raka dojke i matičnih ćelija raka, za koje je poznato da ih je teško uništiti.

Kad se đumbir suši ili kuva, u njemu nastaje organsko jedinjenje shogaol. Fascinantan je način na koji se ovo jedinjenje bori protiv matičnih ćelija raka.

“Istraživanja su pokazala kako shogaol utiče samo na ćelije raka i ubija samo njih, ali ne i zdrave ćelije, za razliku od hemoterapije koja,osim ćelija raka, ubija i zdrave ćelije“, navodi se u tekstu.

Kada se uporedi s lijekovima protiv kancera poput Taxola, pokazalo se kako shogaol ubija više ćelija raka i tumora, a istraživači navode kako je ovo jedinjenje čak 10.000 puta jače od lijeka Taxol u ubijanju ćelija raka, zaustavljanju formiranja novih tumora i očuvanja zdravih ćelija u životu.

Treba napomenuti da slična studija još nije provedena na ljudima, ipak, rezultati su obećavajući i daju nadu oboljelima od raka posebno ako se uzme u obzir koliko konvencionalni tretmani raka znaju biti teški za oboljele.