latinica  ћирилица
02/01/2016 |  14:02 ⇒ 16:12 | Autor: TANЈUG

Atina: Veliki znak mira napravljen od pojaseva za spasavanje

Ogroman znak mira napravljen od pojaseva za spasavanje hiljada migranata koji su prošle godine doplovili Egejskim morem do Lezbosa, osvanuo je prvog dana Nove godine na jednoj od padina sjeveroistočnog grčkog ostrva.
Veliki znak mira napravljen od pojaseva za spasavanje (Foto: greenpeace.org) -
Veliki znak mira napravljen od pojaseva za spasavanje (Foto: greenpeace.org)

Akcija, koju su pokrenuli Ljekari bez granica i Grinpis u saradnji sa drugim organizacijama kao što su Sea Watch i Starfish, ima za cilj da pošalje poruku mira svijetu u novoj 2016. godini, stoji u objašnjenju, objavljenom na sajtu Grinpisa.

Stotinjak volontera je u petak u blizini sela Molivos pokupilo pojaseve koje je nosilo blizu 500.000 migranata koji su od turske obale doplovili do Lezbosa.

U džinovskom narandžastom znaku, koji se može vidjeti sa mora, nalaze se i prsluci onih koji su se utopili tokom prelaska.

Više od milion izbjeglica našlo je utočište u Evropi tokom 2015. Većina njih je bježala od rata i siromaštva iz Sirije, Avganistana, Iraka i Eritreje. Četiri od pet migranata tranzitovalo je kroz ostrva u Egejskom moru.

Nakon velikog migracionog talasa prošlog ljeta, broj izbjeglica se smanjio sa dolaskom hladnih dana. Ipak, u decembru je više od 100.000 ljudi dospjelo na grčka ostrva "na nesigurnim brodovima, ne obazirući se na oluje i nemirno more", navodi Grinpis, a prenosi AFP.