latinica  ћирилица
31/12/2015 |  09:23 | Autor: Večernje novosti

Kako spriječiti mamurluk?

Ne pijte na prazan stomak, najbolje je da pojedete obrok koji sadrži ugljene hidrate, poput paste i pirinča ili masti.
Alkohol (ilustracija) -
Alkohol (ilustracija)

Najbolji lijek protiv mamurluka je da se uzdržite od alkohola, zvuči šaljivo, ali je tačno. Ipak, teško je ne uživati u danima praznika, a uprkos mnoštvu narodnih recepata protiv mamurluka, ljekari tvrde da pravog lijeka nema. Ali, postoje načini da ublažite vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, preosjetljivost na svjetlo i zvuke, malaksalost, nervozu i ubrzani rad srca zbog pretjerivanja u piću.

Prije

Ne pijte na prazan stomak, najbolje je da pojedete obrok koji sadrži ugljene hidrate, poput paste i riže ili masti. Hrana će usporiti apsorpciju alkohola. Kad se zasitite, pijte polako.

Mnoge simptome mamurluka izaziva dehidratacija, pa između svake čašice alkoholnog pića, popijte čašu vode ili soka. Gazirana pića ne dolaze u obzir jer ubrzavaju apsorpciju alkohola. Prije nego što odete u krevet, popijte što više vode i držite čašu pored kreveta, pošto ćete vjerovatno buditi žedni u toku noći.

Poslije

Ako se ujutru probudite sa užasnom glavoboljom, vjerovatno niste primijenili prethodne savjete. Zaboravite na onu narodnu "klin se klinom izbija" jer će to samo da odloži simptome, već odmah počnite sa detoksikacijom. Tijelo je izgubilo mnogo tečnosti i pijte mnogo vode da biste to nadoknadili.

Protiv glavobolje će pomoći lijekovi, ali izbjegavajte one koji sadrže acetaminofen, jer u kombinaciji sa alkoholom, kog vjerovatno još ima u vašoj krvi, može da ošteti jetru. Stomak će smiriti čorba od povrća, a vitamine ćete nadoknaditi cijeđenim sokovima. Ne pretjerujte sa aktivnostima tog dana, već se odmarajte. Ako ste prethodne noći baš pretjerali sa pićem, ljekari savjetuju da do sljedeće seanse sačekate najmanje 48 sati da bi se tijelo oporavilo.