latinica  ћирилица
29/12/2015 |  20:11 ⇒ 20:34 | Autor: Agencije

Smrt kraljeve keruše glavna vijest na Tajlandu

Vijest da je uginula keruša tajlandskog kralja našla se danas na naslovnim stranicama svih medija u zemlji u kojoj je nedavno jedan čovjek poslat u zatvor samo zato što je tu životinju uvredio na "Fejsbuku".
kralj sa psom -
kralj sa psom

"Kun Tongdaeng je umrla u snu, u palati Klai Kangvon, 26. decembra u 23.10", saopštio je u ponedjeljak uveče Veterinarski fakultet u Kasetsartu, koji se brinuo o zdravlju psa.

Stara 17 godina, keruša je već duže vrijeme bila bolesna i rijetko se pojavljivala u javnosti, prenose agencije.

„Kralj je obaviješten o njenoj smrti“, ističu mediji koji o ovom događaju pišu sa najdubljim poštovanjem.

Na Tajlandu je kraljevska porodica zaštićena jednim od najstrožih zakona na svijetu. Za uvredu kralja Bumibola Aluduljadeža, kraljicu, prestolonasljednika ili regenta zaprijećena je kazna do 15 godina zatvora.

Kraljeva keruša, Tongdaeng, imala je jaku simboličku moć. Fotografija psa kako sjedi uz nogu kralja Bumibola može se vidjeti na kalendarima i posterima istaknutim u gotovo svim prodavnicama, ustanovama i domovima.

O psu je nedavno snimljen i animirani film Kun Tongdaeng: Nadahnuća, rađen po knjizi koju je kralj Bumibol napisao 2002, a koji se od početka decembra prikazuje u brojnim domaćim bioskopima.

Foto: AAP

Ranije ovog mjeseca, 27-godišnji radnik Tanakorn Siripaibon uhapšen je zbog toga što se na društvenim mrežama rugao kraljevom psu.

Optužen i za uvredu kralja, pobunu i korišćenje računara u krivične svrhe, mladiću, po raznim tačkama optužbe, prijeti do 37 godina zatvora.